NOKIA UZVRAĆA UDARAC: Lumia 1520 ulazi u trku za prvo mesto popularnih fableta (FOTO) (VIDEO)

Najnovija Lumia 1520 je prvi telefon od 6 inča koji radi na Windows Phone 8 operativnom sistemu. Ovo je ujedno i najbrži telefon za ovu platformu na kojem sve bukvalno "leti", a kada se na sve to doda i vrhunska kamera rezultat je neverovatan

  • 12

Jedan od najnovijih Nokia telefona, Lumia 1520 je pravo čudo. Sa svojim ogromnim Full HD ekranom od 6", neverovatnom kamerom i odličnim hardverom oboriće s nogu i najtvrđe protivnike Nokia telefona i Windows Phone platforme. Ovo je prvi Windows Phone telefon sa Full HD ekranom, a ujedno i najbrži koji postoji trenutno na tržištu.

Uređaj je na testiranje ustupio CT Computers a mi vam prenosimo naše utiske.

DIZAJN

Ono što  prvo upada u oči kada se vidi Lumia 1520 je njena veličina. Telefon ima ekran od 6" što ga čini jednim od najvećih smartfona današnjice, pa je malo neobično koristiti ga jednom rukom, ali se posle kratkog vremena naviknete.

Telefon koji smo mi testirali je u crnoj boji. Proizvodi se još i u beloj, žutoj i crvenoj. Kompletno je izrađen od kvalitetne plastike, i ne oseća se bilo kakvo krckanje što ukazuje na odličan kvalitet izrade.

U središtu na prednjoj strani, smešten je zvučnik ispod koga se nalazi Nokia logo, a levo od njega je locirana prednja kamera za video chat. Telefon poseduje i senzore za automatsko podešavanje osvetljenosti ekrana.

Ispod se proteže ogroman ekran veličine 6". Na dnu se nalaze tri kapacitivna dugmeta koji imaju sopstveno osvetljenje, back dugme, windows dugme za povratak u početni meni i search dugme koje otvara Bing aplikaciju.

Na desnoj ivici telefona je dugme za otključavanje, za kontrolu jačine zvuka na vrhu a za uključivanje kamere na dnu. Raspored ovih dugmića je malo drugačiji u odnosu na druge telefone.

Nokia Lumia 1520 je jedan od retkih koji koristi nano sim karticu, a slot u koji se ubacuje se otvara pomoću iglice koja dolazi u pakovanju sa telefonom. Na gornjoj strani se nalazi ulaz za slušalice dok se mikro USB ulaz za punjenje telefona nalazi na donjoj strani.

Dizajn dosta podseća na neke od prethodnih Lumia telefona. Kao što smo već pomenuli kvalitet izrade je odličan.

EKRAN

Lumia 1520 poseduje jedan od najlepših i najboljih ekrana u poređenju sa bilo kojim drugim smartfonom. Veličine 6" i Full HD rezolucije, ovaj ekran je neverovatan.

Izrađen je u IPS LCD tehnologiji, ima 16 miliona boja i gustinu piksela od približno 367 piksela po inču. Gustina piksela možda nije kao na drugim telefonima ove klase, ali se pikseli ne vide ni u jednoj situaciji koliko god blizu i pažljivo gledali.

Gledanje u njega je pravi raj za oči. Svaka boja i detalj su jako realni, i garantuju vrhunsko uživanje i udobnost prilikom igranja igrica ili surfovanja internetom.

Ekran poseduje sve ekskluzivne Nokia funkcije poput "ClearBlack" polarizacije koja omogućava odličnu vidljivost kada se telefon koristi napolju gde ima dosta svetla. Pored toga ima i super-sensitive touchscreen, na kojem je moguće raditi i kada imate rukavice.

Kao što smo već pomenuli, Lumia 1520 poseduje senzor za automatsko podešavanje osvetljenosti ekrana koji se odlično prilagođava svim uslovima kako bi ekran uvek bio pregledan.

Sa sigurnošću možemo reći da je ekran ovog telefona jedan od najboljih i da će rad na njemu biti vrhunski doživljaj za svakoga.

KAMERA

Nokia Lumia 1520 ima PureView kameru od 20 Mpix. Iako slabija varijanta kamere u odnosu na model Lumia 1020 koji ima kameru od 41 Mpix, fotografije koje ovaj uređaj pravi su zaista odličnog kvaliteta.

Optička stabilizacija slike, Carl Zeiss optika i dual-LED blic je sve što je potrebno kako bi ste napravili vrhunske fotografije. Jako dobra stvar je što se prilikom zumiranja manje gubi na kvalitetu fotografije nego što je to slučaj kod mnogih drugih telefona.

Telefon čuva dve varijante fotografija: verziju od 5 Mpix za deljenje sa prijateljima na društvenim mrežama i verziju od 19 Mpix koju potom možete obrađivati u raznim aplikacijama na telefonu ili računaru.

Sa ovom kamerom, moguće je snimati i video klipove u Full HD rezoluciji sa 30 frejmova u sekundi.

Nokia aplikacija za fotografisanje Nokia Pro Cam nudi dosta novih opcija u odnosu na standarnu Windows Phone aplikaciju. Posle fotografisanja, slike možete obraditi u Nokia Creative Studio koja ima jako puno interesantnih funkcija koje će fotografije učinite još interesantnijim i lepšim.

Za organizovanje fotografija u albume po datumima i mestima na kojim su slikane umesto vas odradiće aplikacije Nokia Storyteller. Pregledanje napravljenih fotografija u ovoj aplikaciji je interesantno i jednostavno.

Telefon poseduje i prednju kameru od 1.2 Mpix, koja snima u rezoluciji od 720p i idealna je za video chat.

Bez obzira što je slabija varijanta u odnosu na onu kod modela Lumia 1020, napravljene fotografije će vas sigurno ostaviti bez teksta i ne mogu se porediti sa mnogim drugim vrhunskim telefonima.

PERFORMANSE

Što se tiče performansi, Lumia 1520 je prava zver. Novi Snapdragon 800 procesor koji radi na taktu od 2.2 GHz, je najmoćniji procesor ikada korišćen u bilo kom telefonu sa Windows Phone operativnim sistemom. U kombinaciji sa 2 GB RAM memorije ovaj telefon bukvalno "leti" u svim situacijama.

U nekim trenucima se čini da ponekad Windows animacije usporavaju telefon a ne njegov neverovatan hardver.

Njegova snaga se najbolje ogleda u igranju najnovijih naslova poput Asphalt 8 ili Halo: Spartan Assault koje Lumia 1520 bez ikakvih problema pokreće i daje neverovatne performanse. Tokom samog testiranja primetili smo da se telefon mnogo ne zagreva.

Multitasking je takođe odličan i ne oseća se nikakvo usporavanje sistema bez obzira na broj otvorenih aplikacija.

 SOFTVER

S obzirom da je Nokia Lumia u pitanju, prva asocijacija je Windows Phone 8. Lumia 1520 radi na poslednjoj verziji Windows Phone 8 operativnog sistema kao i specijalnom Nokia firmware-u pod nazivom "Lumia Black".

Lumia Black sadrži sva najnovija podešavanja koje je razvila Nokia kao što su "double-tap" za uključivanje ekrana,  "Glance notifications" za pokazivanje notifikacije na ekranu i kada nije uključen kao i podršku za Bluetooth 4.0 LE (Low Energy).

Dizajn operativnog sistema je ono na šta smo već navikli kada je u pitanju Windows Phone operativni sistem.

Zbog veličine ekrana Microsoft je dodao i treću kolonu "Live Tiles" ikonica. Korisnici mogu menjati raspored, veličinu i dodavati nove prečice za sve aplikacije. Ovo će dosta olakšati skrolovanje da bi ste došli do potrebne aplikacije. Neke od ikonica imaju automatsko smenjivanje informacija ili slika iz aplikacije što deluje veoma interesantno.

Pored standardnih Windows, postoji i dosta aplikacija koje je Nokia ubacila. Najinteresantnije su definitivno one vezane za fotografisanje i obradu slika poput već pomenutih Nokia Creative Studio, Nokia Pro Cam i Nokia Storyteller.

Office aplikacija je odlično odrađena i idealna za korišćenje zbog velikog ekrana.

Xbox integracija u Windows Phone operativni sistema je odlična ideja, ali zahteva i unapređenja. Dosta igrica koje su na primer besplatne na Android-u i iOS-u se ovde plaćaju što može odbiti dosta korisnika. Poznato je i to da market za Windows Phone nije tako popunjen aplikacijama kao na drugim platformama, ali ima dosta dobrih, kao i najčuvenije poput Viber-a ili WhatsApp našle su mesto i na Windows platformi što je za svaku pohvalu.

BATERIJA

S obzirom da je u pitanju ekran od 6" da bi sve funkcionisalo kako treba neophodna je što veća baterija. Baterija koja se nalazi u ovom telefonu ima 3400 mAh i trenutno je jedna od najvećih na tržištu.

Bez problema nam je telefon izdržao ceo dan i to ga uopšte nismo štedeli. Najviše smo igrali igrice i surfovali internetom. Trajanje baterije dok se telefon ne koristi je odlično i nema "curenja".

Prema rezultatima popularnog sajta GSM Arena, ovaj telefon se našao u samom vrhu kada je u pitanju trajanje baterije, a rezultate testa možete  pogledati na linku.

Sve u svemu, baterija i njeno trajanje nas je prijatno iznenadilo, s obzirom da je u pitanju ogroman ekran ali i opasan hardver koji se krije ispod njega.

ZAKLJUČAK

Sa ovim modelom, Nokia ulazi na tržište sve popularnijih fableta. Ovo je prvi Windows Phone telefon sa Full HD ekranom koji će oduševiti svakoga pri prvom pogledu. Takođe konfiguracija, sa najnovijim Snapdragon 800 procesorom koji radi na 2.2 GHz garantuje vrhunske performanse za brz multitasking ali i igranje najzahtevnijih igrica. Ovo je definitivno najbrži Windows Phone telefon koji se trenutno nalazi na tržištu.

Neverovatna kamera od 20 Mpix se ne može meriti sa trenutno popularnim telefonima poput Galaxy S4, LG G2 ili Nexus 5. Mana je ta što Windows Phone operativni sistem na žalost nije zaživeo više među korisnicima. I dalje manjka dosta aplikacija, a neke koje su na drugim platformama besplatne ovde se plaćaju.

Ukoliko volite ogromne telefone, sa vrhunskim performansama i odličnom kamerom, a želite da se udaljite od Androida i iOS-a, Nokia Lumia 1520 je odličan izbor.

Telefon možete kupiti u Nokia Shop-u u tržnom centru "Ušće" po ceni od 82.999 dinara.

(M.Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eu

    21. januar 2014 | 21:39

    Imao sam jednom smartfon sa windovsom i u narednih 99 zivota NIKD VISE!!!!!!

  • LG e440

    21. januar 2014 | 20:44

    Nokia je jedini na svijetu telefon koi je uvijek po svemu( bio / jest) najbolji.NOKIA (y) NOKIA JE NOKIA sve ostalo je samo losa preventiva.

  • Lik

    21. januar 2014 | 22:33

    Pa nemoj da poredis telefone od ranije sa ovim sad tzv. fabletima. Windows je mnogo bolji za tablete od androida

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA