KO JE KRIV? A šta da je dron umesto zastave bacio bombu i pobio silne ljude?

Uprkos ogromnom broju policajaca na samom terenu, neko sa strane je veoma lako izazvao međunarodni incident o kome bruje svi svetski mediji. Ovo mora da bude poslednja opomena, smatraju stručnjaci za pitanja bezbednosti

  • 42

Prema dosadašnjoj istrazi velikog skandala na stadionu JNA, dronom koji je leteo iznad terena sinoć je upravljao rođeni brat premijera Albanije Olsi Rama. On je, navodno, iz VIP lože komandovao džojstikom i dronom. Letelica je poletela, kako je potvrđeno u MUP-u, sa obližnje pravoslavne crkve Svetog arhangela Gavrila.

Međutim, postavlja se pitanje šta bi se desilo da je umesto zastave dron nosio nešto mnogo opasnije? Kriminolog Zaltko Nikolić objašnjava da je saveremena tehnologija omogućila da se sa malo eksploziva napravi veliki incident.

- Iako ne znam tačne specifikacije drona, može lako da se zaključi da je on mogao da ponese izvesnu količinu eksploziva, koja ne mora da ima veliku težinu, a može da iazazove težak incident. Ovo što se desilo juče je veliki skandal i ogroman propust naših bezbedonosnih službi. Uprkos ogromnom broju policajaca na samom terenu, neko sa strane je veoma lako izazvao međunarodni incident o kome bruje svi svetski mediji. Ovo mora da bude poslednja opomena, jer naše službe, pre svega BIA, trebaju da preduprede ovakve incidente - kaže Nikolić.

On napominje da je ovo što se desilo i pokušaj udara na Vladu Srbije, koja se potrudila da se ovaj meč održi u regularnim uslovima, i da se ne desi nijedan incident.

- Ukoliko su tačne informacije da su strane diplomate insistirale da se na stadion puste navijači Albanije, koji po pravilima, ne bi trebalo da budu tu, to je za najgoru osudu. Kao da žele da podmetnu kukavičije jaje. Na jednoj strani se zalažu da sve protekne u redu i insistiraju evropskim vrednostima, a na drugoj strani praktično podstrekuju incidennte - ocenjuje Nikolić.

O svemu se oglasio se i Sindikat srpske policije oglasio saopštenjem u kojem se navodi da "incident koji se dogodio na visokorizičnoj fudbalskoj utakmici Srbija-Albanija nije samo politička provokacija i neprijatan eksces, već i težak bezbednosni propust onih službi koji se bave obaveštajnim i kontraobaveštajnim radom".

- Sramotno je i nezamislivo da bezbednosne i obaveštajne službe države Srbije nisu imale nikavu informaciju o planiranim aktivnostima, pripremi i upotrebi bespilotne letelice koja je izazvala eksces noseći zastavu Velike Albanije - saopštio je sindikat.

Predsednik Sindikata Glišo Vidović, koji je potpisao saopštenje, navodi da je bespilotna letelica umesto zastave Velike Albanije mogla da bude naoružana eksplozivnim sredstvima, hemijskim ili biološkim oružjem koje je moglo biti upotrebljeno protiv državnika najvišeg ranga, fudbalera, policajac ili građana koji su bili na stadionu.

- Ovakav čin dobro uvežbanih i obučenih lica, koji su pored srpskih službi bezbednosti i policije izvele dobro osmišljenu političku provokaciju u srcu Beogradu, uz upotrebu najmodernije tehnike i bespilotne letelice, otvara mnoga pitanja među kojima su i ona o obučenosti i pripremljenosti Srbije da se izbori sa mogućim terorističkim pretnjama i akcijama - kaže se u saopštenju Sindikata srpske policije.

Ovo udruženje izražava veliku zabrinutost za bezbednost svojih članova, policijskih službenika, a pre svega građane Srbije koji su mogli biti objekat terorističkog napada uz upotrebu predmetne letelice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deda Milija

    15. oktobar 2014 | 21:09

    Ma ljudi...Definitivno Rusija!

  • Zoom

    15. oktobar 2014 | 21:16

    A ko ce da odgovara za ovo,opet se skrece paznja na neke druge stvari

  • sasab81

    15. oktobar 2014 | 22:52

    Pa da su nasi navijaci ovako nesto uradili albanci bi verovatno nasli bombu u dronu i optuzili bi nas za teroristicki napad.Samo ovi nasi nesposobnjakovici neznaju nista,umesto to da iskoriste i optuze siptare za terorizam,oni ih pustaju posle sat vremena da idu kuci.I na kraju ce nas optuziti,zbog par nasih navijaca sto su uleteli na teren.Siptari su uspeli u svojoj nameri i napravili incident za koj cemo mi ispasti krivi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA