Prejake reči Brajanta upućene Džordanu! Ovo su kultni dueli između njih dvojice (VIDEO)

Prvi međusobni duel odigrali su u decembru 1996. godine, a sastajali su se ukupno 11 puta * Mnogi su mišljenja da je Džordan srećan što ga je upravo Brajant pretekao na večnoj listi strelaca u NBA ligi

  • 5

S jedne strane Majkl Džordan koji čeka 35. rođendan i oprašta se od dresa Čikago Bulsa, s druge Kobi Brajant, dečko koji igra svoju drugu sezonu u Los Anđeles Lejkersima i sa 19 godina postaje najmlađi član NBA ''Ol Star'' meča. Meča koji je značio zalazak karijere jednov velikog igrača, a nadolazak nove nade koja će 16 godina kasnije preteći Majkla na večnoj listi najboljih strelaca.

Te 1998. godine Medison Skver Garden je bio poprište strašnog okršaja između Istočne i Zapadne konferencije, a svi su potajno očekivali lični obračun između dvojice pomenutih košarkaša. I krenulo je oštro. Meka ruka Džrdana, a zatim monstruozno zakucavanje ''klinca'' Lejkersa. Leteći Majkl je meč završio sa 23 poena, šest skokova i osam asistencija. Ostavio je bolji utisak od Brajanta i njegovih 18 poena, šest skokova i samo jednu asistenciju.

Već tada je bilo jasno da Kobe ne voli da dodaje loptu saigračima, a Fil Džekson je bio čovek koji je u međuvremenu pokušao to da izmeni uz vekiku Džordanovu pomoć. Legendarni stručnjak osvojio je šest prstenova sa Bulsima i Džordanom, pet sa Lejkersima i Brajantom.

- Kada smo jednom igrali protiv Čikaga, organizovao sam susret između njih dvojice kako bi Džordan pokušao da ga savetuje da promeni ponašanje i daje loptu saigračima. Nakon što su se rukovali, prve Brajantove reči bile su ''Znaš da još mogu da te isprašim u igri jedan na jedan?''

Prvi duel između njih dvojice viđen je u decembru 1996. godine. Odigrali su ukupno osam u šampionatu i tri na ''Ol Star'' mečevima.

- Kada sam došao u NBA, Majkl je bio strah i trepet za sve. Svi su ga se plašili. Ja to nisam mogao da razumem jer se nikada nikoga nisam bojao. Čak sam ga i zvao da pitam za savet, a on je uvek bio tu da mi pomogne - istakao je Brajant svojevremeno.

Prema rečima Fila Džeksona, Brajant je uživao u svakom duelu protiv Džordana. Štaviše Džekson, čiji autoritet se nikada nije dovodio u pitanje, je istakao da Brajant verovatno nikada ne bi bio ovakav igrač da nije težio da dostigne Džordana. Mnogo puta se trudio da kopira Majkla na terenu, ali i van njega.

Američki novinari su tokom prethodnih godina često znali da porede Brajantov stil oblačenja sa legendom Čikaga. Posebno se to odnosilo na cipele koje je nosio.

- On i ja smo posebna vrsta. Veoma smo slični, nikoga se ne bojimo - tvrdio je Brajant za njega i Džordana.

Da smatra da je postao deo ''kultne ekipe'' Brajant je istakao i nakon meča sa Minesotom kada je dobio čestitke od Džordana i Medžika Džonsona. Nije mogao da sakrije oduševljenje koje je preneo i novinarima rečenicom ''Osećam se kao deo bratstva. Deo kulture.''

U to bratstvo je zakoračio sa linije penala. Njegovi prvi NBA poeni bili su sa slobodnih bacanja, a upravo je preko njih i srušio Džordana na trećem mestu. Mnogi kažu da je Džordan srećan što je upravo Brajant taj koji ga je pretekao.

- Čestitam Kobiju na premašenoj granici i rekordu. On j apsolutno sjajan igrač. Uživao sam gledajući njegove mečeve tokom ovih godina i jedva čekam da vidim šta će sledeće da uradi - rekao je vlasnik Šarlota ubrzo pošto je saznao da ga je Brajant prestigao.

Priliku da ispiše nove stranice istorije Brajant će imati do kraja sezone 2015/16 kada je najavio kraj blistave karijere.

(M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA