UMRO KRALJ ZAKUCAVANJA NBA LIGE: Zbog njega su menjali konstrukciju obruča! (FOTO) (VIDEO)

Tužne vesti stižu iz Amerike, gde je preminuo legendarni košarkap Deril Dovkins

  • 1
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tužna vest stigla je iz Amerike, gde je preminuo košarkaš koji je zakucavao možda i najstrašnije u istoriji ovog sporta. Deril Dovkins nekadašnji košarkaš Filadelfije, Detroita, Nju Džersija, Detroita, preminuo je u 58. godini života.

Rođen je 11. januara 1957. godine u Orlandu, i već sa 18 godina otišao je u NBA ligu. Tako je postao prvi košarkaš u istoriji, koji je direktno iz srednje škole otišao u najjaču ligu sveta.

Proslavio se u dresu Filadelfije, u kojoj je proveo sedam sezona. Upravo je u dresu ''seventi siksersa'' izveo potez po kome je bio upamćen. I dan danas se pamti njegovo brutalno zakucavanje u utakmicama protiv Kanzas Sitija i San Antonio Sparsa 1979. godine, posle kojih je slomio tablu i obruč.

Zbog tih zakucavanja je uprava NBA lige već sledeće sezone uvela elastične obruče, kako se takva spektakularna ali opasna zakucavanja više ne bi ponovila.

U NBA ligi se zadržao punih 14 godina, bio je izabran kao 5. pik na draftu od strane Filadelfije, u kojoj je proveo sedam sezona, a napustio ih leto pre nego su došli do naslova 1983. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ostatak karijere proveo je u Nju Džersi Netsima, Juti Džez i Detroit Pistonsima, da bi se pred kraj karijere obreo i u Italiji, a takođe je bio i deo čuvenog karavana Harlem Globtrotersa.

Umro je u bolnici u Pensilvaniji, a uzrok smrti je srčani udar.

Pogledajte i najboljih 20 zakucavanja Dovkinsa.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade

    29. avgust 2015 | 19:01

    Svaka mu čast,samo sam znao za Dr.J-a tada u Sixersima,neka mu je laka zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA