≫ 

Srbija ne odustaje od borbe protiv prijema Kosova u UEFA i FIFA!

FSS će nastaviti pravnu borbu pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani

  • 11

Odluka FIFA da primi Kosovo u svoje članstvo, težak je udarac na sport od strane političkih interesa, odraz nedoslednosti i potpunog gubljenja osnovnih vrednosti i načela sporta, ocenio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Posledice ove odluke su nesagledive ne samo u odnosu na nas, već za fudbal uopšte, rekao je ministar.

Sve reprezentacije država koje ne priznaju jedostrano proglašenu nezavisnost Kosova će biti dovedene u situaciju da igraju protiv selekcije nepostojeće države što će otvoriti pitanje regularnosti svih takmičenja na evropskom i svetskom nivou, navodi se u saopštenju.

- Mi nećemo odustati od borbe da naš savez svim sredstvima koja mu stoje na raspolaganju ospori ovu odluku, kao i odluku UEFE. Verujem da će sud u Lozani poništiti odluke i UEFE i FIFE i jasno zauzeti stav da takvi presedani ne mogu da budu ni tema razmatranja, a kamoli da se ovakve odluke ubuduće mogu donositi u sportu na međunarodnom nivou -  zaključio je Udovičić.

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Željko Kojić obraćajući se delegatima Kongresa FIFA, uoči prijema kosovskog savetza u međunarodnu fudbalsku organizaciju istakao je da će FSS nastaviti pravnu borbu pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Želim da istaknem da Fudbalski savez Srbije, a to je bio naš stav i na Kongresu UEFA, nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim delovima naše planete i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoje veštine i znanje uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvek do sada, zalažemo se da se u našem sportu primenjuju važeća pravila i da se savezi koji ne ispunjavaju uslove ne mogu primati u članstvo UEFA, a kasnije i FIFA - istakao je Kojić.

On je dodao da će se u protivnom otvoriti drugi slični slučajevi, tako da bi u budućnosti UEFA i FIFA mogli da budu izloženi mnogim zahtevima za prijem u članstvo, a da zemlje iz kojih su savezi nisu punopravni članovi UN.

- Stav FSS je da u čitavom slučaju ima jako puno politike i motiva koji treba da budu izvan delovanja sportskih, u našem slučaju fudbalskih organizacija. Mora se imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj Rezoluciji Saveta bezbednosti UN br. 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. Fudbalski klubovi sa teritorije Kosova i Metohije (sa srpskim igračima), uključeni su u sistem fudbalskog sporta gde nadležnost ima FSS. Postavlja se pitanje kako će ovi klubovi ubuduće egzistirati i kako će se takmičiti.

Kojić je rekao da se postavlja veoma važno i načelno pitanje kako će savezi čije matične države nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu, organizovati međusobne utakmice i kako će se primenjivati protokol pred utakmice.

- Na kraju, želim još jednom da istaknem da je Fudbalski savez Srbije protiv prijema Fudbalskog saveza Kosova u članstvo FIFA i da će i posle ovog Kongresa nastaviti sa pravnom borbom, koja bi imala za cilj da opovrgne odluku UEFA Kongresa o prijemu FS Kosova u članstvo ove Konfederacije - zaključio je Kojić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Steva

    14. maj 2016 | 09:20

    Pa sto vas to cudi kad im svet dozvoljava da rade sa ljudckim organima i drogu a nece ih primit u fifu daj nebudimo vise ludi Kosovo zaboravite dabogda ih sve rak pojeo

  • k-swiss

    14. maj 2016 | 09:51

    Koga da sudi srbia bre pa sta pisete gluposti ovdje srbia treba sad da kupi mAllo vise piva. I mozete da gledate kosovo preko televizije

  • Veroljub

    14. maj 2016 | 11:27

    Koga vi zaludjujete vise, trebali ste da.se borite pre prijema kosova u MOK a ne sada da sakupljate jeftine politicke poene

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA