≫ 

Ugušili ga maramom u Africi: Brutalno ubistvo legendarnog trenera Zvezde nikada nije rasvetljeno! (VIDEO)

Legendarni trener Crvene zvezde Gojko Zec brutalno je ubijen na današnji dan pre 21 godinu, a zločin još uvek nije rasvetljen

  • 1

Retki su treneri u Srbiji koji su imali tu čast da treniraju oba večita rivala. Jedan od takvih bio je Gojko Zec, koji je jedini trener koji je sa klupe predvodio tri najveća beogradska tima - Zvezdu, Partizan i OFK Beograd.

Legendarni trener, koji je ostavio veliki trag u srpskom fudbalu, . Zec je jedan od najvećih trenera u istoriji Crvene zvezde, iako je radio i u Partizanu pre nego što je postao legenda Marakane.

>>> Ailton je i u Zvezdi bio debeo, a pogledajte kako izgleda danas i koliku STOMAČINU ima (FOTO) (VIDEO)

Treći novembar je dan kada se sećamo njegovog lika i dela, jer je na tragičan način izgubio život. Ubijen je u Angoli, u glavnom gradu Luande 1995. godine, od strane još uvek nepoznatih kriminalaca.

Motiv i počinioci nikada nisu otkriveni, a pretpostavka je da je Gojko Zec bio u pogrešnom vremenu na pogrešnom mestu, pošto je radio u ovoj afričkoj državi u nestabilno vreme, kada je u toku bio građanski rat. Prema navodima, Zeca su ugušili maramom u sobi hotela u kome je živeo, a istraga nikada nije dala rezultata, pa je ovo ubistvo ostalo nerazjašnjeno dve decenije kasnije.

Printskrin: Youtube/CrniGuja Printskrin: Youtube/CrniGuja

Zec je posle uspešne karijere u jugoslovenskom fudbalu i posle drugog mandata u Zvezdi od 1983. do 1986. godine karijeru nastavio u inostranstvu. Vodio je Aris iz Soluna, Al Ahli iz Dubaija i  Petro Atletiko iz Angole.

Gojko Zec je vrhunac trenerske karijere ostvario na Marakani, gde je bio u dva navrata od 1976. do 1978. godine, a zatim i 1983. do 1986. godine i tada je osvojio dve titule i Kup.

Sa Partizanom je 1970. godine osvojio titulu jesenjeg prvaka sa nepune 33 godine. Iako se izjašanjavao kao Zvezdaš, uvek je bio profesionalac kada je posao u pitanju, pa mu je tako uvek na prvom mestu bio klub u kome je radio.

Trenirao je asove kao što su bili Džajić, Ćurković, Santrač, Stepanović, Bjeković, Vukotić, Petković, Bogićević, Filipović, Savić, Pižon Petrović, Miročević, Mrkela...

Bio je šmeker starog kova, tipičan Beograđanin, gospodin i džentlmen. Bio je plemenit, human, vredan i skroman čovek. Pridržavao se maksime ''U dobru se ponesi, u zlu se ne ponizi.

Njegov lik i delo treba čuvati od zaborava, jer je značajno uticao na razvoj našeg fudbala. Posle ubistva u Luandi se u njegovu čast održava memorijalni turnir u njegovu čast.

(D. U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA