Oslikala je Tuđmanov ulazak u Knin, a sada je od FIFA dobila specijalan zadatak!

Ana Barbić Katičić, hrvatska umetnica, zaslugom Zvonimira Bobana, angažovana je da osmisli izgled trofeja koji će biti uručen najboljem igraču na svetu

  • 3

Najboljim fudbalerima sveta i najboljim fudbalerkama, kao i najuspešnijim trenerima za prethodnu godinu, u ponedeljak na ceremoniji "The Best FIFA Football Awards 2016" biće uručen 6,4 kilograma težak pehar koji je delo hrvatske umetnice Ane Barbić Katičić.

Ona je dobila posao u FIFA preko slavnog hrvatskog fudbalera Zvonimira Bobana, sada jednog od funkcionera u toj organizaciji.

U domovini se proslavila kada je naslikala bivšeg hrvatskog predsednika Franju Tuđmana čiji je ulazak u Knin ovekovečila muralom u muzeju "Oluje" u Kninu. Taj i slični projekti su je i preporučili Bobanu da je angažuje u izradi novog pehara.

- Ponosna sam što sam deo velike svetske sportske priče. Pehar nas vraća u same početke FIFA-e jer prikazuje loptu koja se koristila u finalu prvog Svetskog prvenstva između Urugvaja i Argentine 1930. godine. Celi njegov izgled sledi klasični i dobro poznati vizuelni identitet FIFA-e, ali je pročišćen, osavremenjen, u skladu s današnjom visokotehnološkom proizvodnjom - kaže ona.

Naravno, nje ne bi bilo u ovoj priči da nije bilo Zvonimira Bobana.

- Ništa od ovoga, međutim, ne bi bilo bez Zvonimira Bobana koji je i sam u kancelariji predsednika Međunarodne fudbalske federacije. On me je pozvao da napravim predlog. I ranije sam sa njime radila pa sam se rado odazvala. Pošto je Zvonimir ne samo izvrstan sportista, već i odličan poznavalac umetnosti, sam mi je dao ideju kako bi trebalo da izgleda taj spoj sportskog i umetničkog, modernog i tradicionalnog. Tu sam njegovu početnu varijantu dalje razrađivala i na kraju došla do ovog rješenja kojim se ponosim. Naročito mi je drago što Zvonimir nije zaboravio na svoju zemlju - kaže Ana koja je pre Akademije likovne umetnosti u Zagrebu studirala pravo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA