SRBIJA SUTRA PROTIV IZRAELA: Pobeda obavezna, ali možda ipak nedovoljna!

Iako se računa procenat pobeda i poraza, ako Nemacka pusti Azerbejdzan kod kuće, srpski košarkaši će EP gledati na TV, ako ne pobede Izrael sa 19 razlike!

  • 2

Košarkaši Srbije u utorak od 20.30 u beogradskoj hali "Pionir" dočekuju Izrael u poslednjem kolu kvalifikacija za Evrobasket u Sloveniji sa imperativom pobede, koji u poslednje vreme teško podnose.

Pobeda od 19 poena razlike ili više, garantuje Srbiji drugo mesto u grupi i direktan plasman na Evropsko prvenstvo, ali "orlovi" ne deluju baš kao ekipa koja može tako ubedljivo da pobedi rivala koji im je u Tel Avivu održao pravu košarkašku lekciju. Ako Srbija pobedi Izrael sa manjom razlikom od 19 poena, verovatno će se stvoriti krug tri reprezentacije sa bilansom 6-4, pošto se očekuje da Estonija kao domaćin savlada Island.

U tom slučaju Srbija bi bila treća, a Estonija četvrta, pa bi plasman naših košarkaša zavisio od rezultata u ostalim grupama, jer četiri najbolja trećeplasirana idu na EP. Postoji opasnost da "orlovi" ni u slučaju pobede nad Izraelom ne budu meču četiri najbolje trećeplasirane ekipe, pošto će, ako trijumfuju u poslednjem kolu, Azerbejdžan, Belgija, Letonija i Turska imati bilans 5-3 i bolji procenat pobeda od Srbije, kojoj bi onda izmakao, ne samo Evrobasket 2013., već i mogućnost da nastupe u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Španiji 2014.

Svetislav Pešić, nekada evropski i svetski prvak sa našim košarkašima, pod imenom Jugoslavije, sada selektor Nemačke, mogao bi da bude spasilac srpske košarke, jer neporaženi Nemci dočekuju Azerbejdžan i ako ih savladaju, obezbedili bi da Srbija u slučaju bilo kakve pobede nad Izraelom otputuje na EP. To je realnije nego očekivati da Česi pobede u Turskoj, da Albanija, koja je izgubila sve mečeve, slavi protivi Belgije ili da Rumuni savladaju Letonce.

Poraz od Izraela, to valjda ne treba ni naglašavati, okončao bi sve kalkulacije i srpsku košarku gurnuo u crnu rupu iz koje se ne vidi skori izlaz.

 - Svesni smo značaja i očekujem podršku publike kako bismo ispunili osnovni cilj. Ovi igrači su pružili maksimum, ali takav je sticaj okolnosti i sigurno im sve ovo teško pada, a moj posao je da tim dovedem u situaciju da pobede. Moramo da budemo mentalno spremni i izvučemo pouke, ne samo iz Talina, nego i iz svih prethodnih utakmica - rekao je selektor Srbije Dušan Ivković.

Reprezentaciju Srbije nisu mimoišli zdravstveni problemi ni pred ovaj meč, Miloš Teodosić zbog povrede skočnog zgloba trenirao je lakše nego obično, a Marko Kešelj i Ivan Paunić imali su terapiju, Kešelj sigurno neće biti na raspolaganju. Selektor Ivković veruje da će nastupiti isti sastav kao u poslednjem meču protiv Estonije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UrosBg

    11. septembar 2012 | 10:05

    Sto je najtuznije i pored ovako bledih igara mi cemo opet da se kvalifikujemo na Evropsko pa makar i kao treceplasirana ekipa u grupi A. Ok, nemam nista protiv, ali ako sad ne izvucemo pouke, a ocigledno ih godinama nismo izvlacili, onda ce to biti nas najveci poraz. Nema sumnje da ce Pionir biti pun, da cemo dati podrsku nasim momcima po ko zna koji put, ali sta posle. Ako se ne naprave analize u kosarkaskom savezu, ne urade rezovi, bojim se da cemo samo jos dublje da potonemo. Neka nam je sa srecom veceras. http://hoopsuniverse.net

  • Marko

    10. septembar 2012 | 17:50

    nadajmo se pobedi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA