≫ 

Mislili ste da samo Srbija ima problem sa sudijama? U francuskoj su oni trenutno "neprijatelj broj jedan" fudbala!

Arbitri Lige 1 se oglasili posle ogromnih pritisaka koje trpe u poslednje vreme

  • 7

Biti fudbalski sudija danas je užasno nezahvalan posao. Stresan i naporan. Samo jedan kiks može "čoveka u crnom" označiti za života kod ove ili one strane, kod predsednika, trenera, igrača i agresivnih navijača - svuda u svetu.

Svedoci smo stalnih napada na arbitre i u superligi Srbije, koji se iz kolo u kolo, nažalost, samo multiplikuju, ali varamo se da je situacija takva samo kada je o Srbiji reč.

>>> Sudije režirale najskandalozniji fudbalski vikend u Srbiji: Sporni penali, isključenja i cirkus na skoro svakoj utakmici! (VIDEO)

U francuskoj, na primer, sudije su od početka sezone pod tolikom presijom sa svih strana da su morali da se oglase saopštenjem tim povodom.

U svetlu skorašnjih događaja, napada na sudije, od predsednika klubova, trenera, igrača i drugih, Unija fudbalskih sudija je odlučila da reaguje. Telo kojim predsedava Sebastijen Desiž, i dalje aktivni arbitar, poslao je saopštenje u kome je ukazao na "ambijent mržnje" na većini stadiona u kom arbitri sude iz kola u kolo.

- Ko kaže da se mi, sudije, dosađujemo na utakmicama, da nam je sve potaman? Samo pogledajte kroz šta sve prolaze arbitri u poslednja dva meseca. Vređa nas ko stigne, ismevaju nas gde god se pojavimo, pod ogromnim smo pritiskom od izlaska iz svlačionice. Nazivaju nas lopovima, prevarantima, provlače to na društvenim mrežama, ismevaju nas na TV neki nazovi komedijaši. Zaboravili smo kada smo poslednji put ispraćeni sa stadiona aplauzom, kada nas je neko pohvalio za obavljen posao. Zaboravljamo i ovo: koliko često sudije amateri gotovo svaki vikend na utakmicama nižih liga trpe pretnje, ponižavanja, batine... - navodi se u saopštenju francuskih fudbalskih sudija.

"Talasanja" čelnika, trenera, igrača postala su sve učestalija u poslednje vreme zbog "loših" arbitraža "ljudi u crnom", sporne su bile utakmice Gengan - Ren, Bordo - Marsej, Sent Etjen - Nant, Monpelje - Marsej i još nekolicina drugih u kojima je bilo spornih situacija.

Negativan talas komentara na račun sudija pojačao se do maksimuma nakon što su po njima udarili i poznati fudbalski radnici, čelnici klubova, ali i treneri, pa je i javnost prihvatila napade na arbitre kao nešto najnormalnije, a njih vidi kao najveće negativce u Ligi 1.

Unija francuskih sudija je vrlo zabrinuta zbog takvog trenda, traži da se prekine "kolektivna histerija" uz napomenu i važno podsećanje: bez sudija nema fudbala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Звезда *($#±•¥¿£©±••¥®¡®><)

    5. decembar 2017 | 19:25

    Па добро, овде нису сви 100% против судија. Гробарима ваљају, они немају замерке на судије.

  • Nscz

    6. decembar 2017 | 01:18

    Glodari se ne zale na sudjenje koliko ja primecujem. Jedino kad kiksnu onda su osteceni za penal. Posto gol iz igre dati ne mogu

  • 🇷🇸DjodaNo1🇷🇸

    6. decembar 2017 | 10:05

    Pa gospodo sudije vi biste trebalo da sudite po pravilima a ne po slobodnim procenama i uverenjima,neznam za Francusku(ne pratim tu ligu) ali Englezi to rade odlicno,a ovde kod nas je smejurija ziva i ko sve sudi i kako sudi a tek kakva se saopstenja sve daju posle utakmica,i to nekako uvek u korist zvezde.....slucajno ili namerno procenite sami !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA