Da sutra počne Mundijal, da li bi ovih 11 fudbalera koji haraju Evropom činili najjači tim Srbije? (VIDEO)

Grupa igrača se ozbiljno nameće, Krstajić će imati dileme i trileme

  • 10

Gol Prijovića, gol Jovića, gol Kostića, gol Vukovića...

I tako "dan za danom", iz vikenda u vikend. Kanonada traje.

Srpski fudbaleri kao da osete zov Mondijala svaki put kad istrče na teren, pa su sve produktivniji, efikasniji, u nadi da će, pored toga što doprinose klubu, izboriti mesto među 22 igrača za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

>>> RASPUCAO SE: Luka Jović ponovo dao gol za Ajntraht (VIDEO)

Konkurencija je jača nego tokom kvalifikacionog ciklusa, to je sad sasvim sigurno, grupa igrača koja se nameće selektoru Mladenu Krstajiću sve je brojnija, pa će Muslinovom nasledniku biti neobično teško da izabere one najbolje za Rusiju.

Igrači koji su podneli najveći teret kvalifikacija ne moraju da brinu za status, izuzetak je možda Aleksandar Mitrović čiji je jedini spas da ne upadne u ralje proseka odlazak iz Njukasla, mada nema nagoveštaja da bi tako nešto moglo da se desi u smiraj prelaznog roka, a takav scenario bi u najmanju ruku bio poražavajući po srpskog napadača pred nailazak Mondijala.

Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

No, iako u Rusiji ne budemo imali Mitrogola u punoj takmičarskoj formi, kvalitetne alternative postoje u izobilju.

Junak iz kvalifikacija Aleksandar Prijović je definitivno igrač koga bi Krstajić prvog "bacio u vatru" da danas počne Svetsko prvenstvo.

Spreman, efikasan, sa rastućim samopouzdanjem, prvi golgeter PAOK-a bio bi udarna pesnica naše reprezentacije u navali, ali nije jedini koji je u top formi - evo ko bi, uz njega, činio najjači sastav nacionalnog tima da sutra startuje Mondijal u Rusiji ako kao parametar uzmemo trenutnu formu.

Pretpostavka je da će Krstajić insistirati na formaciji 4-4-2 u kojoj je reprezentacija igrala na turneji po Aziji protiv Kine i Koreje, pa bi to, prema onome što smo uspeli da pohvatamo od naših vedeta, ovako izgledalo:

Stojković - Rukavina, Ivanović, Tošić, Kolarov - Matić, Milivojević, Milinković Savić, Kostić - Ljajić, Prijović.

VIDEO: Ovako je grmela pesma "Marš na Drinu" pred duel sa Velsom u kvalifikacijama:

ODBRANA

Nije se ništa promenilo po pitanju prvog golmana, Stojković je i dalje neprikosnoven, pokazao je u dresu Partizana da sa njim imamo najpouzdanijeg čuvara mreže, na oku je selektoru pa je i to jedan od njegovih aduta koji mu daju prednost u odnosu na konkurenciju u liku Rajkovića, Dmitrovića, Jovanovića, Milinković-Savića...

Pozicija desnog beka na kojoj nemamo previše opcija pripada Rukavini, iako nije ustaljen u Viljarealu, mada se u obzir mora uzeti i Dušan Basta o kome bi trebalo da se porazmisli zbog sezone sa trenutno trećeplasiranim timom Serije A Lacijem. Devet mečeva je Basta odigrao ove sezone, jedini nedostatak predstavlja činjenica da ga nema dugo u planovima selektora, ali ko zna - možda je baš ovaj Mundijal mesto gde će njegovo iskustvo biti od koristi ekipi.

Foto: Vladimir Milovanović

Desni štoper: Branislav Ivanović je uprkos godinama i dalje najpouzdanije rešenje u desnom delu srca odbrane, igra dobru sezonu u Zenitu, vratio je prepoznatljivu formu i verujemo da će to biti još bolje u Rusiji koja mu je dobro poznata teritorija. Samo ovako neka nastavi. Uz Ivanovića, a ispred Stojkovića, poslednja linija odbrane trebalo bi da se poveri Dušku Tošiću čija forma raste sa rezultatima prvaka Turske Bešiktaša, a on njen neizostavni deo. Ne mogu se zanemariti zaista sjajne igre srpskog defanzivca, pa zato njemu pripada prvenstvo ispred ostalih na jednom od najosetljivijih mesta u defanzivi.

Levi bek, zna se, Aleksandar Kolarov. Njegov iskustvo je neprocenjivo za ovu selekciju, njegov šut, kvalitet koji pokazuje na obe strane terena, malo koja reprezentacija ima u ovom trenutku. U Romi je nezamenjiv.

VEZNI RED

Fudbaler zbog koga je "stradao" Muslin, Sergej Milinković Savić, je centar oko koga bi trebalo da se vrti igra Krstajićevog tima. Momak čija je vrednost procenjena na blizu 100 miliona evra, briljira u Laciju: asistencije, golovi, igra koja ostavlja bez daha - Srbija sa ovakvim igračem ima čemu da se nada u Rusiji, makar u grupnoj fazi.

Ako gledamo formu, Nemanja Matić je još jedan igrač koji uz Milinković Savića ima "zacementirao" mesto u postavi Srbije. Dva vrsna igrača jedan uz drugog, to jedva čekamo da vidimo. Matić igra doktorski u Mančesteru, a očekujemo ga na tom nivou i u najdražem dresu kada će nacija, s razlogom, najviše očekivati od stamenog momka sa Uba.

Foto: ATA Images

Poslednja dva meseca bila su berićetna za Luku Milivojevića, čiji je Krstal Palas, uz veliki doprinos upravo Srbina, krenuo u beg iz opasne zone.

Golovi i standardna forma bivšeg igrača Zvezde i Olimpiajkosa ne ostavljaju nam previše dileme oko toga da li bi Milivojević u ovom trenutku trebalo da bude deo tima koji bi startovao u Rusiji da sada krene lopta da se kotrlja. Opasan u kreaciji i na šutu, pouzdan u destrukciji protivničke igre - sve to sjajno radi Milivojević ove sezone, a takav je Srbiji dragocen.

Foto: Vladimir Milovanović
Foto: Vladimir Milovanović

Dilema: Filip Kostić ili Dušan Tadić. Biramo prvog, zbog njegove ubojitosti, prodornosti, brzine i završnice. Tadić jednostavno nije u onoj formi koja ga je krasila u kvalifikacijama kroz koje je praktično sam "vozio" Srbiju ka Svetskom prvenstvu. Ali sada, dajemo prednost Kostiću, perjanici Hamburga i momku čija karijera i igre konstantno idu uzlaznom putanjom.

NAPAD

Aleksandar Prijović - lako je izabrati prvog napadača, sidraša, nema dileme da je to u ovom trenutku golgeter PAOK-a, a uz njega, biramo uvek kreativnog Adema Ljajića. Nije dobijao previše prostora kod Muslina, ali je sve "prazne kvalifikacione minute" nadoknadio sjajnim igrama za Torino. Povreda ga je krajem godime omela da odigra ovaj period u kontinuitetu u kome je igrao do tada kod Siniše Mihajlovića. Puna sloboda, golovi, prekidi - to je Adem čija jedna fudbalska čarolija može da ima destruktivno dejstvo po protivničke odbrane.

(M.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ency32

    30. januar 2018 | 15:01

    Odlicno zamisljeno, ali ipak treba malih prepravki, formacija 4-4-2, Stojkovic golman, levi bek Kolarov, odbrana Dusko Tosic i Vujadin Savic, desni bek Ivanovic, vezni red, levo kostic, u sredini Matic i Sergej, desno Tadic(momak ce da se vrati u formu kad bude najpotrebije), napadaci Ljajic i Prijovic( Mitrovic moze ako se vrati u formu iz partizana kad je kidao, a o Aleksandru Pesicu iz zvezde treba da se razmisli, jer covek vemoa dobro igra ove sezone)

  • DM🏃‍♂️🏃‍♂️🏃‍♂️🏃‍♂️

    30. januar 2018 | 10:00

    Svi oni dobro igraju u svojim klubovima ali za reprezentaciju ...... ja licno nemam poverenja u njih.

  • Mirko

    30. januar 2018 | 09:49

    32-go mesto..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA