≫ 

Veliki u porazu, još veći u narednim izazovima: Srpska Dejvis kup ekipa ima budućnost!

Ohrabrujući stav naših reprezentativaca u meču protiv favorizovanih amerikanaca

  • 1

Srbija je zaslužila barem jednu pobedu u Dejvis kup meču sa selekcijom SAD, a da se to desilo iz ove perspektive ne bi bilo nikakvo čudo.

Po svemu prikazanom na terenu tamo gde sve prethodne analize i kalkulacije u tenisu sve češće bivaju opovrgnute naš tim je bio potpuno izjednačen rival mnogo slavnijim i bolje rangiranim “jenkijima”, a pozitivno iskustvo iz ovog meča bi moglo da konačno bude nagrađeno u narednom nastupu skoro sigurno podmlađenog tima u meču za opstanak u Svetskoj ligi najstarijeg timskog takmičenja u sportu.

U ekskluzivnoj izjavi za Telegraf.rs posle dubl meča u kome su Milojević i Zekić osvetlali obraz i u porazu od trofejnih protivnika Džonsona i Herisona, selektor Srbije Nenad Zimonjić je imao samo birane reči hvale za svoje igrače:

- Ovaj meč i nastup protiv SAD je sigurno veliko iskustvo – kako za danjašnje učesnike našeg dubla, tako i sutra za Krstina – koji su po prvi put igrali za reprezentaciju – a uz njih i debitanta u ovom takmičenju pred našom publikom, Lasla Đerea.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Mislim da je sjajno iskustvo da su bili u mogućnosti da nastupe protiv ovakvih asova na ovom visokom nivou, i da će im otvoriti nove perspektive da dalje napreduju i pružaju odlične partije pod našom zastavom, na šta ćemo sigurno računati u budućnosti.

Naravno, nadamo se da ćemo u septembru  u meču plej-ofa za opstanak u Svetskoj grupi, u meču protiv reprezentacije koja će biti barem podjednako jaka kao SAD biti u kompletnom sastavu, izbeći povrede - da bismo ostvarili taj važan cilj - Ističe Zimonjić.

- Uspeli smo da prenesemo iskustvo igranja u reprezentaciji našim mlađim igračima pred svaki meč, i moram pohvaliti to da se u njihovom nastupu nije osetio pritisak usled važnosti meča i renomea i ranga protivnika.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Posebno bih pohvalio Dušana Lajovića, koji se bezrezervno posvećuje svim obavezama i zadacima koji se postavljaju pred njega, ma koji god da bili – i uvek daje sve od sebe. Nadam se da će mu i ovo pozitivno iskustvo u jučerašnjem sjajnom nastupu pomoći da napravi očekivano dobre rezultate na turneji – posle perioda oporavka od povrede i operacije – uz malo sreće koja mu je nedostajala protiv Iznera i Švarcmana u Melburnu…- ističe zadovoljstvo timskim duhom i saradnjom u pripremi mečeva sa “mladim kolegama” iskusni selektor, i dotakao se “bolne teme” koja je bila nezaobilazna i ovom prilikom – loše posete meču u Hali Čair.

- Uz veliku zahvalnosti svima koji su došli da podrže našu reprezentaciju, i dalje ne mogu da sakrijem žal za time što nije bilo više publike na ovom meču. Ovo je jedna od retkih prilika uopšte – a godišnje se dešava često ne više od jednog puta da naša javnost ima priliku da posmatra uživo najbolje tenisere sveta i nastupe na najvišem nivou koji naš sport pruža.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Smatram da je cena karata bila pristupačna, i da ako je publika u mogućnosti da i češće izdvoji ono što je potrebno da bi prisustvovali koncertu neke domaće ili strane muzičke zvezde, onda bi i poseta teniskim mečevima ovog nivoa i to u Dejvis Kupu, koje je jedno od najviše cenjenih sportskih takmičenja na svetu mogla da bude brojnija, što bi našem timu i ovim mladim igračima izuzetno puno značilo!” direktno iznosi svoje mišljenje povodom neočekivano “tanke” posete Dejvis Kup meču protiv SAD selektor Zimonjić.

Debitanti Zekić i Milojević su ostavili utisak “prekaljenih asova” i na terenu, i u obraćanju medijima:

- Pre svakog meča napravimo timski dogovor, okupimo se u zagrljaj i otpevamo jednu pesmu – koju ne smem da otkrivam…” misteriozan je simpatični Zekić, i nastavlja:” Odlično smo se pripremili “u svlačionici”, primili prave savete od selektora i naših suigrača koji su imali prilike da igraju protiv obojice u singlu i dublu, i izašli na teren bez bilo kakve suvišne presije. Mislim da smo nezasluženo izgubili, a da smo iskoristili prilike u trećem i četvrtom setu – rezultat bi bio neizvestan do samog kraja.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Sa ovom ocenom “sa terena” se složio i selektor SAD i četvorostruki osvajač Grend Slem turnira – Džim Kurijer:

- Da se razumemo, posle toliko neizvesnih odlučujućih setova protiv nadahnutog srpskog tima  bilo bi jednako moguće da smo sada sedeli ovde i pričali o porazu od 3:0. Znali smo da su u pitanju odlični teniseri, čiji kvaliteti su dokazani u svim uzrastima i kategorijama u kojima su nastupali, tako da nas njihov izuzetan nastup nije iznenadio.

Na selektorove reči se nadovezao i vrsni dubler, Rajan Herison:

-Znali smo da neće biti lako, a prvi deo meča je bio pun izazova za nas  koje smo morali sami sa sobom da rešimo kroz dalji tok meča. Uspeli smo da se konsolidujemo, dignemo kvalitet naše individualne igre, povratili smo ritam i osećali se bolje a terenu – ali je, i pored toga, meč bio veoma neizvestan do samog kraja. Ovo je tim koji je potvrdio naša očekivanja i svoj kvalitet u meču protiv nas, i nadam se da ćemo izvući dosta pozitivnog pred naš sledeći meč u Dejvis Kupu,” zaključuje Herison.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Nisam još odlučio ko će nastupiti protiv Krstina sutra u preostalom meču singla - napominje Kurijer, koji je izabrao da nišku publiku “uskrati” za nepotrebni peti meč ovog susreta, po pravilima ITF-a koja mu to dozvoljavaju. “Nadam se da ćemo za naredne protivnike dobiiti Belgiju (vode 2:1 protiv Mađarske) jer bi to značilo da ćemo posle duge dve godine napokon igrati pred svojom publikom, što će našem timu izuzetno puno značiti!” svoje lepe želje sa oreolom pobednika u neočekivano teškom meču protiv Srbije nam prenosi “Džimbo”, uz malu medijsku “pikanteriju” za kraj:”Šta god da odlučim oko toga ko će igrati sutra, ne očekujte da ću to biti – ja!” Da se, nekim čudom, na toj konferenciji za medije pojavio i – inače u Nišu prisutni nekadašnji prvi igrač sveta u dublu i predsednik Teniskog Saveza Srbije, Boba Živojinović – nadovezao bi se na ovu Kurijerovu šalu u njegovom karakterističnom maniru.

A upravo bi, zbog tog fajterskog duha, želje za nadigravanjem, nadmetanjem i nepriznavanjem veličina van same igre – trebalo pohvaliti ceo naš tim – i, u slučaju povoljnog žreba, pružiti im glasnu i brojnu podršku u predstojećem meču za opstanak u Svetskoj grupi Dejvis Kupa u septembru  ma gde god oni igrali!

(Vuk Brajović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA