Kad kazna zastari nema naplate duga

Kazna zatvora do godinu dana, novčana kazna, kazna rada u javnom interesu i oduzimanje vozačke dozvole zastareva za dve godine, kazna zatvora preko jedne godine zastareva za tri godine, kazna zatvora preko tri godine zastareva za pet godina, kazna zatvora preko pet godina zastareva za 10 godina

  • 2

Zastarelost izvršenja svih vrsta krivičnih sankcija, kao što su zatvorska i novčana kazna, alternativno kažnjavanje ili mera bezbednosti, podrazumeva da se izrečene kazne ne mogu izvršiti, odnosno naplatiti, po isteku zakonom propisanih rokova koji teku od dana pravosnažnosti presuda kojima su izrečene.

Zakon predviđa različite, relativne rokove zastarelosti u zavisnosti od vrste i visine izrečene kazne, koji usled propisanih uslova mogu da se obustave ili prekinu, a predviđa i apsolutnu zastarelost izvršenja kazni koja nastaje protekom duplog propisanog, relativnog roka.

Tako kazna zatvora do godinu dana, novčana kazna, kazna rada u javnom interesu i oduzimanje vozačke dozvole zastareva za dve godine, kazna zatvora preko jedne godine zastareva za tri godine, kazna zatvora preko tri godine zastareva za pet godina, kazna zatvora preko pet godina zastareva za 10 godina.

Kazna zatvora preko 10 godina zastareva za 15 godina, kazne zatvora preko 15 godina za 20 godina, a kazna zatvora od 30 do 40 godina zastareva za 25 godina.

Izvršenje mere bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi, obaveznog psihijatrijskog lečenja na slobodi, obaveznog lečenja narkomana, obaveznog lečenja alkoholičara i oduzimanja predmeta zastareva za pet godina od dana pravosnažnosti presude kojom su izrečene.

Mere bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti, zabrane upravljanja motornim vozilom i proterivanja stranca iz zemlje zastarevaju protekom vremena za koje su izrečene.

Navedeni rokovi zastarelosti su relativni, tako da zastarelost u navedenim rokovima zaista i nastupa samo ukoliko nije došlo do obustave ili prekida ovih rokova.

Pošto zakon poznaje i apsolutnu zastarelost izvršenja krivičnih sankcija, do zastarelosti u svakom slučaju dolazi protekom dvostrukog roka relativne zastarelosti. Ukoliko zastarelost nastupi u toku izvršenja kazne, izvršenje će se obustaviti.

Do obustave roka zastarelosti dolazi usled nastupanja duševnog oboljenja kod okrivljenog ili druge teške bolesti, molbi za odlaganje izvršenja kazne zatvora zbog bolesti, porođaja, polaganja ispita, neodložnih poljskih i sezonskih radova i slično, ali i u slučaju objektivne nemogućnosti - rata, zemljotresa, poplava i slično.

U svakom slučaju, rok zastarelosti se praktično produžava za vreme trajanja tih smetnji, odnosno za vreme trajanja obustave.

(Telegraf. rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA