HALID BEŠLIĆ PREDVIDEO: Ko bi rek'o čuda da se dese, pa Miljacka mostove odnese (VIDEO)

Zbog obilnih padavina Izlile su se reke Bosna, Dobrinja, Miljacka se izlila u više naselja. Voda nosi balvane, granje i ostale predmete koji mogu da ugroze mostove na toj reci

  • 4

Usled obilnih padavina Sarajevo i Tuzla su poplavama najugroženija područja u Federaciji BiH i danas su sve ekipe Federalne uprave civilne zaštite na tom terenu.

Kako je potvrdio vršilac dužnosti direktora Fahrudin Solak, u Kantonu Sarajevo timovi rade na evakuaciji opreme u Sarajevogasu, gđe je 20 vozila pod vodom. Takođe, ispumpava se voda iz poslovnih objekata firme DHL u Nedžarićima i iz Tvornice automobila Sarajevo (TAS) u Vogošći.

- Trenutno su na terenu i timovi za osmatranje Miljacke, jer voda nosi balvane, granje i ostale predmete koji mogu ugroziti mostove - kazao je Solak.

Zbog povećanog vodostaja, ekipe "Vodovoda i kanalizacije" ispumpavaju odvode kako ne bi došlo do većih poplava, jer je kod Drvenije mosta razmak između Miljacke i mosta samo pola metra.

U nekim naseljima, kao što je Buća potok, pojedine ulice su potpuno poplavljene i onemogućeno je kretanje i vozila i pešaka.

Potvrdio je da je osim Sarajeva najugroženije područje u Federaciji i Tuzla, zbog izlivanja reke Spreče, koja je poplavila više od 40 hektara priobalnog i poljoprivrednog zemljišta, pri čemu nema ugroženih stambenih, privrednih ni infrastrukturnih objekata.

Kako prenosi "Dnevni avaz", na Bjelašnici pada sneg, a iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH javljaju da se padavine uz niske temperature očekuju i u naredna tri dana, kao i da će sutra biti još intenzivnije.

U Kantonu Sarajevo od ponoći je u porastu vodostaj, ugroženo je više naselja, tri osobe su evakuisane sa Ilidže, gde je ugroženo više kuća, rečeno je jutros u Kantonalnom operativnom centru Civilne zaštite Sarajevo.

Izlile su se reke Bosna, Dobrinja, kod Energoinvesta, Miljacka se izlila u više naselja, u centru Sarajeva pojavila su se klizišta.

Zbog obilnih padavina, došlo je i do nestanka struje u delovima opština Vogošća, Novo Sarajevo, Ilidža i Novi Grad, jer su poplavljene brojne trafostanice a neke su isključene iz predostrožnosti.

Veliki broj podrumskih prostorija u poslovnim prostorima na sarajevskoj Baščaršiji poplavljen je, a za mnoge vlasnike borba s vodom trajala je celu noć.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, vodostaj Bosne u Zenici jutros je iznosi 260 centimetara, što je u porastu za 70 centimetara u odnosu na zadnje merenje.

Po prognozi Hidrometeorološkog zavoda RS, za naredna tri dana i u tom entitetu očekuju se padavine i to od 60-150 litara po metru kvadratnom i znatan porast vodostaja reka.

Komandir fočanskog opštinskog štaba Čedo Zelović kazao je da se prati vodostaj Drine, od koje za sada ne preti opasnost od poplava.

Usled obilnih padavina čitav region je u opsadnom stanju. Na Žabljaku je pao sneg, a u Hrvatskoj na neko vreme cela Slavonija ostala je bez struje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA