KO ZNA ŠTA ĆE BITI S OVIM REMEK-DELIMA? Pogledajte srpske filmove koji više nisu srpski (FOTO) (VIDEO)

Prvi jugoslovenski film u boji; jedini film o borbi srpske vojske u Prvom svetskom ratu; jedino filmsko ostvarenje Ljubomira Radičevića; film koji je proslavilo Bebu Lončar; film iz kog se muzika sluša i dan danas; replike koje napamet znaju i unuci onih koji su išli na njegovu premijeru; avanture Prleta i Tihog... Prodati za po 700 evra

  • 6
Foto: Promo Foto: Promo

Prodajom "Avala filma" poznatijeg kao "srpski Holivud", u ruke nepoznatog vlasnika otišla su i prava nad više od 600 filmova koje je producirala najstarija filmska kompanija u bivšoj Jugoslaviji.

FILMSKA POBUNA: Sprečite prodaju Avala filma Amerima, srpsko filmsko blago u opasnosti!

Iako prava i pravda u Srbiji imaju posebna značenja, u prevodu na jezik prakse, to znači da će novi vlasnik moći da prebacuje preko 400 dokumentarnih i 200 igranih filmova na druge formate, a potom ih prodaje ili emituje, dok ćemo mi za njihovo prikazivanje morati da tražimo dozvolu od njega.

Tako će se Dečko koji obećava, ili Skupljači perja, primera radi, naći i na "e-bay"-ovoj ponudi filmova, gde će ljubitelji srpske kinematografije moći da ih kupe verovatno za samo nekoliko dolara - i to u zavisnosti od kvaliteta kopije.

Kako bismo vam približili razmere užasa prodaje ovih filmova, sastavili smo top 10 listu legendarnih filmova, u Avalinoj produkciji, nad kojima je Srbija ustupila prava strancima, za jedva 700 evra po "komadu", uz podsećanje da se među ostalih 600 krije još ko zna koliko podjednako neponovljivih.

Foto: Promo Foto: Promo

UDRUŽENJE FILMSKIH UMETNIKA: Postoje rešenja za spas "Avala filma"! (FOTO)

1. Dečko koji obećava (1981)

Ovaj film Miše Radivojevića, u duhu "Novog talasa", kao omaž borbi protiv malograđanstva, po scenariju Nebojše Pajkića, uz muziku Šarla Akrobate i sa Aleksandrom Berčekom u glavnoj ulozi, već više od 30 godina za mnoge je simbol domaće kinematografije. Zbog imena glavnog lika - Slobodana Miloševića, koji se u to vreme jeste bavio politikom, ali ne onako (ne)ozbiljno kao kasnije, pretpostavljamo da će novom vlasniku biti posebno dragocen i da će ga ceniti mnogo više nego oni koji su ga napravili.

2. Skupljači perja (1967)

Radnja jednog od najznačajnijih filmova crnog talasa bavi se životom Roma, ali se osvrće na mnogo složenije teme poput ljubavi, međuetničkih i socijalnih odnosa. Glavne uloge tumače Bekim Fehmiu, Olivera Vučo i Velimir Bata Živojinović.

GORAN MARKOVIĆ: Prodaja "Avala filma" je pljačka veka i pobeda tajkuna

3. Marš na Drinu (1964)

"U Srbiju ne može tek tako da se upadne", ali u Avalu film očigledno može. I da se "upadne" i da se iz nje iznese kopija filma o stradanju i drami srpskog naroda. Reditelj Žika Mitrović obeležio je snimanjem Marša na Drinu 50 godina od Cerske bitke, u kojoj je srpski narod izvojevao pobedu nad nadmoćnijim neprijateljem i pored nemogućih izgleda. Ovo je prvi i jedini igrani film o borbi naše vojske u Prvom svetskom ratu u kinematografiji komunističke Jugoslavije, koja se bazira na partizanskim epopejama.

OTKRIVAMO KO JE ZAISTA KUPIO AVALA FILM: Osnovao firmu pre mesec dana sa samo 60 hiljada dinara?!

4. Sabirni centar (1989)

Komedija Gorana Markovića, po istoimenoj knjizi Duška Kovačevića, pokupila je brojne nagrade zahvaljujući originalnoj tematici koju su maestralno izneli Rade Marković, Bogdan Diklić, Dragan Nikolić, Olivera Marković, Bata Stojković, Mirjana Karanović, Anica Dobra i Radmila Živković.

5. Pop Ćira i pop Spira (1957)

Prvi jugoslovenski film u boji nastao je kad je najpoznatije delo Stevana Sremca ekranizovala naša prva žena reditelj Soja Jovanović. Šta se dešava kada u dve porodice sa dve ćerke jedinice, udavače, dođe poželjni neženja, gledali smo više puta i u TV seriji istog naziva, a šta će se nakon sramotne prodaje Avala filma dogoditi sa filmom nagrađenim sa sedam Arena na čuvenom filmskom festivalu u Puli, tek ćemo videti.

Insert iz filma Povratak otpisanih Insert iz filma Povratak otpisanih

6. Povratak otpisanih (1976)

Zbog velike popularnosti koju su doživeli nakon serije "Otpisani" i filma koji je uporedo nastao spajanjem njene prve dve epizode, Prle i Tihi su se vratili na bioskopska platna, još jednom zahvaljujući reditelju Aleksandru Đorđeviću. Priča o Drugom svetskom ratu, iz perspektive običnog sveta, a ne, za promenu, s tačke gledišta komunističke partije, obezbedila je Otpisanima kultni status u celoj Jugoslaviji, a siguran udarni termin imaju i dan danas prilikom svakog emitovanja. Kako će ovu činjenicu iskoristiti njihov novi vlasnik - možemo samo da se pitamo.

7. Ljubavni život Budimira Trajkovića (1977)

Jedan od najgledanijih jugoslovenskih filmova, dobitnik nagrade za najbolji scenario na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji Ljubavni život Budimira Trajkovića je ljubavna komedija Dejana Karaklajića. Pored Milene Dravić, Nede Arnerić i Ljubiše Samardžića u ovoj priči o prvoj ljubavi zablistao je i beogradski tinejdžer Predrag Bolpačić, koji je zahvaljujući ovom filmu te godine preko noći postao filmska zvezda.

Foto: Promo Foto: Promo

8. Kako je propao rokenrol (1989)

Kako je propao rokenrol nije samo film koji ljudi zbog "gotivne radnje" i dobrih replika i dan danas svakodnevno pretražuju na Jutjubu (jer smo dozvolili sebi da ni njega nema u drugom formatu) već ostvarenje koje je napravilo preokret u domaćoj kinematografiji, koja se do tad mladima bavila uglavnom pod parolom "kako prevaspitati neposlušnu omladinu". Ovaj rok- film, koji nije o rokenrolu, već svemu onom šta se u životu dešava kad rokenrol nije najvažniji - kako su rekli njegovi reditelji - snimljen je kao omnibus iz tri dela: Od izvora dva putića, Nije sve u ljubavi (ima nešto i u lovi) i Ne šalji mi pisma, koje su režirali Zoran Pezo, Vladimir Slavica i Goran Gajić. Muziku za film su napisali VladaDivljan, Srđan Gojković, frontmen Električnog orgazma i Dušan Kojić, pevač Discipline kičme. 

FILMSKA POBUNA: Sprečite prodaju Avala filma Amerima, srpsko filmsko blago u opasnosti!

9. Zvižduk u osam (1962)

Naša najpoznatija muzička komedija u kojoj je jedna od najvećih jugoslovenskih zvezda rođena već u prvom taktu muzike za ovaj film. Ako za to već nisu čuli, nemojte reći vašim roditeljima da je sa Avala filmom u ko zna čije ruke otišao i ovaj film. Pustite ih da misle da "K'o nekad u osam" i dalje pripada njima - njima, kakvi su danas, zahvaljujući takvim filmovima i takvoj muzici i njima, kakvi su bili nekad, kad su svi zajedno hrlili u bioskope i kleli se u Đorđa Marjanovića.

Foto: Promo Foto: Promo

10. Ljubav i moda (1960)

Jedini film Ljubomira Radičevića, koji je proslavio Bebu Lončar u ulozi Sonje, takođe više ne pripada nama. Ljubav i modu obeležili su i legendarni Mija Aleksić i Miodrag Petrović Čkalja, kao i Đuza Stojiljković, Ivo Robić i Gabi Novak, a epizodnu ulogu u njemu imao je čak i Arsen Dedić. Hit pesma Devojko mala, samo je jedna od onih koje su zajedno sa filmom dobile kultni status, ali sve to očigledno nije bilo dovoljno vredno da se svi zajedno potrudimo da prva asocijacija na ovu sintagmu bude jedna od najlepših domaćih filmova, a ne emisija Ruške Jakić.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

(Jovana Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belogradjan

    27. april 2015 | 07:51

    Velika steta za nasu kulturu, kao i za sve u ovoj drzavi i za ovo nece niko odgovarati

  • Art

    27. april 2015 | 06:07

    Zato sto DVD magarce nije isto sto i originalna filmska traka koja traje 100 godina i sa nje mogu da se naprave kopije da se prikazuju i na malim i velikim ekranima! Takvi kao ti stoko i glasaju za ovakve kojima kulturna baština ne znaci ništa Vole sa DVD Playerom

  • Miki

    26. april 2015 | 22:51

    Imam ja sve te filmove na DVD tako da ne znam cemu tolika frka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA