ZNATE LI GDE SE U SVETU VODI RAT ZBOG GUSAKA: Borbe pernatih gladijatora za guščju ljubav! (FOTO)

Ova neobična manifestacija nezvanično je proglašena za svetsku, jer se nigde na planeti ne održavaju ovakve borbe, osim u malom banatskom selu na severu Vojvodine, u Mokrinu

  • 2

U selu Mokrin, u blizini Kikinde, prošle nedelje "perje je letelo na sve strano". Meštani Mokrina najbolje znaju o čemu je reč - o već tradicionalnoj manifestaciji "Gusanijadi" u kojoj snage odmeravaju gusani, među kojima će se pobednik znati 28. februara u finalu. Verovali ili ne, nagrada je naklonost i ljubav guske.

 Udario junak na junaka, bez oružja, u areni oivičenom žicom prepunoj gledalaca. Najpre je svojim štitom - belim krilom zamahnua Acika, da bi dugovrati vešto izbegao ovaj napad. Borba belih gladijatora, u kojoj poraženi beži, a pobednik ponosno diže svoje “perje“ i šepuri se sokacima.

Da je reč o pravoj borbi, ali u ovom slučaju guščijoj, uverili smo se kada smo na guščijem Trgu ugledali borbu belih pernatih gladijatora u četvrtfinalu. Ova neobična manifestacija nezvanično je proglašena za svetsku, jer se nigde u svetu ovakve borbe ne održavaju, osim u malom banatskom selu na severu Vojvodine, u Mokrinu.

IZABRANO NAJTVRĐE JAJE NA SVETU: Pobednik je Bosanac! (FOTO) (VIDEO)

Ponosni na ovu jedinstvenu manifestaciju, poznatiju kao "Gusanijada“, meštani Mokrina objašnjavaju da je takmičenje počelo 27. decembra, a da se krajem februara očekuje veliko finalo i proglašenje pobednika gusana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ove godine čak 109 pernatih kandidata učestvovalo je na kvalifikacionom takmičenju, koje je podeljeno u tri kategorije: seniore, juniore i dvogodce.

Predsednik Udruženja “Belo Pero“ Živica Terzić kaže da najuzbudljiviji deo takmičenja tek predstoji, kao i da su favoriti i ove godine višestruko nagrađivani šamponi.

- U kategoriji seniora učestvovalo je 29 gusana, sada ih ima osam, dok je najviše prijavljenih bilo u kategoriji jednogodi sa čak 49 gusana. Ranijih godina dešavalo se da gusani podbace, ali sada će biti velika konkurencija - navodi Terzić.

On objašnjava da gusani, da bi bili dobri takmičari, moraju, kao i svi koji se bave sportom, da vode pravilan način života, a to podrazumeva da moraju da paze na ishranu, naročito oni koji se pripremaju za borbu, i da se često vode u šetnju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

NAJMOĆNIJA GUSKA IKADA: Predvodila krstaše dok neka ludača nije od nje napravila paprikaš (FOTO)

- Gusanima najviše prija hladnoća jer je i sezona parenja tokom zimskih dana. Kada se temperatura poveća dolazi do zastoja. Ipak, gusani se brzo vrate u formu. Pripreme za takmičenje traju tokom cele godine. Gusani su u jeku snage oko sedme godine života, tada se najbolje nadmeću - objašnjava naš sagovornik.

Za ovu zanimljivu i jedinstvenu manifestaciju vezane su i brojne anegdote, pre nekoliko godina vlasnici gusana, branivši svako svog takmičara su završili i na sudu. U posebnom sećanju ostalo je i finale iz 1993. godine.

- Apsolutni favorit bio je tokom prva tri minuta moćniji, ali su tada, odjednom, neznano zašto, njegove guske prestale da dižu dreku, da gaču i on je splasnuo, izgubio volju za borbom i ubrzo pobegao sa poprišta, napisao je pesnik Milenko Milićev u svom spisu „Borba mokrinskih gusana“.

Gusani, inače, nose poznata imena državnika, ali i fudbalera. Mirko Jolić svom gusanu dao je ime Milko, po fudbaleru Milku Đurovskom.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Vatreni sam navijač Crvene Zvezde, i kada je onomad Đurovski prešao u Partizan silno sam se razočarao tim njegovim potezom, pa sam gusanu i svim životinjama muškog roda u dvorištu dao ime Milko - kaže Jolić.

Majstor odbranio titulu na Gusanijadi u Mokrinu

Za njim u istom redu stoje i veliki Putin a tu je i Lav, koji je zbog svoje snage i neustrašivosti poneo ime kralja životinja.

Da bi jasnije opisao ovu neobičnu manifestaciju Živica Terzić je pre nekoiko godina izdao knjigu "Belo pero“, delo koje ostaje svim budućim generacijama:

- Želeo sam da ostavim trajni trag, da objasnim da to nije obična borba životinja. Oni se nadmeću jer su terani prirodnim nagonom, a ne zato što ih vlasnici teraju na to.

Ko će ove godine poneti titulu šampiona, ostaje nam da sačekamo 28. februar kada će se otvoriti guščija arena, u kojoj će se nadmetati samo najjači, i opet zbog koga? Pa zbog ljubavi guske!

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko NS

    7. februar 2016 | 07:54

    Mokrin nije malo nego jedno od najvećih sela u Banatu i Srbiji.Ima oko 7.000 stanovnika sa školom od nekoliko stotina đaka.U njemu se rodio znameniti pesnik,književnik, novinar i umetnik Miroslav Antić.Mokrin ima pored ovog svetskog prvenstva i svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima.Mokrin ima i čuveni lisnati,kuvani sir koji se samo tamo pravi.Nekad je imao i opštinu a u sportu rukometaše koji su se takmičili u državnim ligama...E,to je Mokrin i još mnogo više...

  • Dr Lune

    6. februar 2016 | 23:36

    Hhmm.... tu padaju opkade ko za borbe petlova ipasa porez ??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA