≫ 

SKENDERBEG "UBIO" KARAĐORĐA U BUJANOVCU: Glavni gradski trg dobija ime po albanskom vojskovođi!

Centralni trg u Bujanovcu je još korak bliži novom imenu. Nakon što su krajem juna odbornici u lokalnoj Skupštini odlučili da promene naziv, sada je tu odluku potvrdio i Savet za međunacionalne odnose

  • 2

Opštinski Savet za međunacionalne odnose odobrio promenu naziva Trga Karađorđa Petrovića u Skenderbegov trg, pa se čeka još odluka Ministarstva.

Cetralni trg u Bujanovcu je još korak bliži novom imenu. Nakon što su krajem juna odbornici u lokalnoj Skupštini odlučili da promene naziv, sada je tu odluku potvrdio i Savet za međunacionalne odnose.

Savet je zasedao na zahtev Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave da se izjasni o odluci Skupštine Bujanovca koja je odlučila da Karađorđev trg ponese Skenderbegovo ime – kaže sagovornik Bujanovačkih upućen u opštinska dešavanja.

Savet, pojašnjavaju Bujanovačke, čine 3 predstavnika albanske zajednice, dok po 2 člana imaju Srbi i Romi. Prema saznanjima tog portala, promena naziva je usvojena preglasavanjem, sa 4:3, prenose Bujanovačke vesti.

Konačnu odluku trebalo bi da donese Ministarstvo za državnu upravu, za koje Bujanovačke navode da je zbog zadovoljenja pravne forme insistiralo da se o tome izjasni i opštinski Savet za međunacionalne odnose.

Printskrin: Youtube/spalesg Printskrin: Youtube/spalesg

Međutim, niški istoričar Milan Ranđelović kaže da Skenderbeg nije bio ličnost kakvom ga vide Albanci, posebno oni okrenuti nacionalističkim idejama.

Kako precizira, Skenderbeg niti je širio islam, niti je, prema brojnim podacima, bio muslimanske veroispovesti.

- Tadašnji Skenderbeg se nije istakao kao zagovornik Albanaca muslimana. Pre svega je bio jedan veliki, ugledni i poštovani balkanski feudalac i proslavio se borbom protiv osmanske ekspanzije na Balkanu. Ja bih rekao da je to jedno spinovanje istorijskih činjenica - kaže Ranđelović.

Dok je Skenderbeg bio živ, priča Ranđelović, Turci nisu mogli da pokore Balkan.

Najzaslužniji je za to što Turci nisu mogli da kolonizuju Albaniju. Dok je bio živ Turci nisu mogli da prođu. I Skenderbeg je pružao jak otpor i zato je nacionalni simbol u Albaniji, ali on nije bio takav Albanac kao što ga danas vide. Jednostavno nije zagovarao albansku nacionalnu svest - kaže Ranđelović.

Među istoričarima se čak vodi i debata o poreklu Skenderbega, čije je pravo ime bilo Đurađ Kastriot Skenderbeg.

Prema britanskom istoričaru Edvardu Gibonu, porodica Kastriot vodi poreklo od starog srpskog bratstva Branilovića (Branila) iz Zete. Đurađev otac Jovan zvao se princem Epira, a majka Vojislava vodi poreklo iz porodice Tribalda koji su došli iz oblasti današnje Makedonije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    22. septembar 2016 | 23:07

    Skenderbeg je svakako SRBIN!!!!

  • 20 kinte

    13. septembar 2017 | 12:12

    Skenderbeg, ili Djuro Kastriot, jedan je od predstavnika heroja koje i mi i Albanci treba da slavimo, a on je kao ličnost sigurno sprega i motiv yajedničkog života Srba i Albanaca na teritoriji Kosova i Metohije, naročito Metohije, u vreme pre prvog rata, a kao zajedničkog heroja, i bez ikakve sumnje i poricanja, isticali su ga i Srbi i Albanci, i učili novopridošle Crnogorce i Srbe iz Hercegovine da je Djuro Kastriot heroj i jednih i drugih. Ne vidim razlog ovakvom senzacionalističkom naslovu. Ne može jedan heroj da "zameni" ili " ubije" drugog. I jedan i drugi su velika imena u Srba, samo se o Skenderbegu ne zna dovoljno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA