I TITO JE ČIT'O: Nije Toma prvi koji je posetio Narodnu biblioteku (FOTO)

Iako je v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić rekao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić prvi vladar ikad koji je došao u tu instutuciju, fotografije stare nekoliko decenija govore drugačije

  • 4

Iako je v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić rekao da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić prvi vladar dosad koji je došao u tu instutuciju, fotografije stare nekoliko decenija govore drugačije.

Prvi vladar koji je posetio Narodnu biblioteku Srbije jeste predsednik SFRJ - Josip Broz Tito.

Neposredno pred obeležavanje 180 godina od kada postoji Narodna biblioteka, v. d. upravnika ove institucije rekao je da je aktuelni predsednik prvi tako visoki zvaničnik koji ju je ikada posetio.

- Ovo će biti prvi put da možemo da dočekamo šefa države. Od kada postoji Nacionalna biblioteka do sada nijedan knez, kralj, predsednik niti vođa naše zemlje nije nikada stupio u ovu instituciju - rekao je Ristić kada je najavljivao obeležavanje Dana biblioteke i novouspostavljenog Dana knjige.

Međutim, Broz je posetio Narodnu biblioteku 1975. i u društvu supruge Jovanke upoznao se sa njenom postavkom. Inače, Narodna biblioteka se u zgradu na Vračarskom platou "uselila" 6. aprila 1973. godine.

(E. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA