Izručenje ubica sa Ade pod znakom pitanja!

Filip Vilotijević i Vukašin Cmiljanić, koji su uhapšeni u Peći, mogu da budu formalno proterani sa Kosova i da ih onda preuzme srpska policija, jer ne postoji pravno rešenje da budu izručeni

  • 0

Filip Vilotijević i Vukašin Cmiljanić, koji su uhapšeni u Peći, a sumnjiče se da su učestvovali u pucnjavi kada je ubijena Tamara Radulović, mogu da budu formalno proterani sa Kosova i da ih onda preuzme srpska policija, jer ne postoji pravno rešenje da budu izručeni. Pitanje o ekstradiciji je i u Skupštini Srbije.

Za Srbiju je Kosovo deo države tako da ekstradicija ili neki oblik međunarodne pravne pomoći nije prihvatljiv. Srpska policija nije dobila zvanično obaveštenje o ovom hapšenju, ali razmena podataka ide preko međunarodnih institucija. Eventualno rešenje je da u njihov transport budu uključene međunarodne institucije, ali to nije izvesno.

Kako će se postupiti u ovom slučaju, još se ne zna, ali u sličnoj situaciji prošle godine Slavoljuba Jovanovića Pagija, zbog pokušaja ubistva vojnika Kfora, srpska policija je ipak uhapsila na Kosovu, mada to nikada nije potvrđeno.

Kosovska policija je na osnovu potrage koju je raspisala beogradska policija lišila slobode Filipa Vilotijevića i Vukašina Cmiljanića.

Njih je na Kosovo i Metohiju uveo Liridon Keljmendi, mlađi sin balkanskog narko-bosa Nasera Keljmendija, i čuvao ih svih ovih dana.

PITANJE EKSTRADICIJE I PRED SKUPŠTINOM!

O mogućnosti izručenja dvojice osumnjičenih mladića se danas raspravljalo u Skupštini Srbije. Poslanik DSS Miloš Aligrudić upitao je danas premijera i ministra pravde kako će dvojica osumnjičenih biti privedeni pravdi i da li postoji namera da se pokrene postupak ekstradicije.

- Pitam kako da država Srbija dođe do ove dvojice koji su počinili zločin na Adi? Organi Kosova su tražili od nas da pokrenemo proces ekstradicije i pitam ministra pravde da li je takvih komunikacija bilo i da li postoji namera Srbije da pokrene postupak ekstradicije sa drugim delovima sopstvene države? - rekao je Aligrudić.

U delu sednice u kojem poslanici postavljaju pitanja Vladi i ministrima svakog utorka, Aligrudić je rekao da, ako to nije moguće - šta preduzeti da se ta dvojica privedu pravdi, da li će se obratiti Euleksu i koji će drugi tip aktivnosti biti preduzet da bi se došlo do njih.

On je ocenio da će rešenje tog problema pokazati odnose Beograda i Prištine.

(Telegraf.rs / Izvor: Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA