EKS-JU O SIRIJI: Crna Gora i Hrvatska podržavaju napad, Makedonci protiv (FOTO)

Sirijsko pitanje, očekivano, nije obišlo ni vlasti država nekadašnje SFRJ u smislu izjašnjavanja nacionalnih lidera o podršci, odnosno kontriranju Baraku Obami

  • 23

Predsednik SAD Barak Obama već danima se zalaže za vojni udar na Siriju, koji bi predstavljao odgovor na upotrebu hemijskog oružja 21. avgusta. Vlade zemalja sveta podeljenog su mišljenja: dok ga jedni zdušno podržavaju u nastojanjima, drugi odsečno odbijaju svaku mogućnost novog nasilja. Kada je o zemljama na Balkanu reč, Hrvatska i Crna Gora podržale su potencijalne napade, dok su Makedonija i Srbija složno protiv ovakvog "rešenja".

Od nezapamćenog napada hemijskim oružjem i potresnih slika mrtvih, među kojima je bilo i na desetine dece, sve oči sveta su uprte ka Siriji. Odlučni stav predsednika Amerike u vezi sa napadom, koji podržavaju državni sekretar Džon Keri, kao i čitav odbor Senata, budi strah od novog krvoprolića. Najavljeni napad trebalo bi da bude ograničena akcija koja će "upozoriti" sirijskog predsednika Bašara el Asada da ne čini slične napade.

Asad nije prećutao zahuktavanje i pretnje, već je upozorio da je Sirija sposobna da se suoči s agresijom, i dodao da potencijalni napadi neće sprečiti borbu protiv terorizma. Takođe, negirao je upotrebu hemijskog oružja.

Sirijsko pitanje, očekivano, nije obišlo ni vlasti država nekadašnje SFRJ, u smislu izjašnjavanja nacionalnih lidera o podršci, odnosno kontriranju Baraku Obami.

Visoki zvaničnici Hrvatske naveli su da će, ukoliko do akcije dođe, otvoriti nebo za preletanje američkih letelica. To bi značilo da će se Hrvatska pridružiti svrgavanju Asada i čitavog vladajućeg režima.

Istog mišljenja je i Crna Gora, koja se pridružila zemljama potpisnicama koje se zalažu za napad i time se uvrstila u 33 svetske zemlje koje podržavaju Belu kuću.

Republika Makedonija smatra suprotno, pa od početka krize snažno podržava napore međunarodne zajednice za okončanje nasilja. Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije podržalo je ruski predlog, jer smatra da on može doprineti prevazilaženju krize.

Podsetimo da je i Sirija poslušala Ruse i odlučila da stavi hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu.

I dok mnogi rat u Siriji porede sa Bosnom i Hercegovinom, ova zemlja se nije zvanično izjasnila o ovom pitanju. Ipak, broj bosanskih državljana koji odlaze da se bore u Siriji mnogo je veći no što se pretpostavlja, a najviše regruta je iz Sarajeva i okoline.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija protiv intervencije u Siriji i naveo da osuđuje napad hemijskim oružjem, ukoliko ga je bilo.

Barak Obama je u obraćanju iz Bele kuće izjavio da će dati poslednju šansu diplomatiji da bi izbegao vojni udar na Siriju, međutim, nije isključio mogućnost napada ukoliko dogovori ne uspeju.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    12. septembar 2013 | 08:39

    Jao crnogorci. Tako cemo i mi da podrzavamo kad vas napadnu siptari

  • patron

    12. septembar 2013 | 08:42

    Samo smradovi se zalazu za ubijanje jednog naroda. Zasto se ne zalazu za kaznjavanje inih sto naoruzavaju teroriste i ko ih naoruzava i placa.

  • Bayezid Turkuoglu

    12. septembar 2013 | 08:59

    Zast li nas ovo ne cudi da se ''crni andjelko'' uvijek izdvaja.Pa srbijanci ako toliko volite Asada i Sirijski narod zasto se onda bunite u vezi siriskih emigranata kojih ovdje u Srbiji ima poprilicno ,zasto? Cio svijet osudjuje krvnika Asada samo vi se kao pravite pametnia,i uvijek ''srtcite'' pa vam posle nije jasno zasto vas niko ne voli !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA