BRUKA U BEOGRADU: Hoće da sruše spomenik Petru Kralju (FOTO)

Opštini Vračar dostavljeno je rešenje u kojem se nalaže da u roku od osam dana sa javne zelene površine ukloni spomen-obeležje Petra Kralja. Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova, u čijoj je nadležnosti legalizacija spomenika, nije se udostojila da odgovori na dopis u vezi sa pomenutim spomen-obeležjem od januara ove godine

  • 21

Komunalna inspekcija dostavila je rešenje opštini Vračar u kojem se nalaže da u roku od osam dana sa javne zelene površine ukloni spomen-obeležje velikom glumcu. U rešenju se kaže da je "predmetno spomen-obeležje postavljeno bez odobrenja nadležnog organa".

Nadležni organ je Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova Skupštine grada Beograda, koja se, međutim, nije udostojila da odgovori na dopis u vezi sa pomenutim spomen-obeležjem od januara ove godine.

Da li su inspektori kontaktirali s komisijom i ko je u toj komisiji odgovoran za ovakve stvari, sada ostaje otvoreno pitanje.

Glumica Svetlana-Ceca Bojković u izjavi za "Blic" tim povodom kaže:

- Sram ih bilo! ko su uopšte ti ljudi, neka se imaneom i prezimenom i svojim delom predstave oni koji hoće da sruše spomen-obeležje takvom umetniku, glumcu, čoveku koji je toliko zadužio kulturu ove zemlje kakav je bio Pera Kralj.

Oni koji su podneli inicijativu, podigli su i postavili spomen-obeležje od januara nisu dobili odgovor nadležne komisije, a ispoštovali su procedure koje su od njih tražene, pa čak i ako ima još neka administrativna stvar, zar se to nije moglo rešiti, a ne rušiti! Ogorčena sam - rekla je Bojkovićeva.

Dopis za rušenje stigao je opštini Vračar, a oni su se ipak obratili Milanu-Caciju Mihajloviću, poznatom glumcu koji je bao svojevrstan spiritus movens postavljanja spomen-obeležja Peri Kralju od ideje do otkrivanja.

- Kratko rečeno, šokirao sam se kad su me pozvali iz opštine Vračar, nisam mogao da verujem - Kaže Mihajlović, pa nastavlja:

- Dakle, 27. januara ove godine poslat je zahtev Komisiji za spomenike. Odgovor nikada nije stigao. Spomen-obeležje smo postavili 4. aprila na dan rođenja Pere Kralja. Pravnici s kojima sam se konsultovao su mi čak rekli da ako odgovor ne stigne u roku od 60 dana, to se smatra pozitivnim odgovorom.

Lično, zaista mi je zastrašujuće da bilo ko donosi rešenje o rušenju spomen-obeležja Peri Kralju! Ja čak mislim da ovaj grad treba da bude ponosan na Mladu Kremenovića, Miodraga Fišekovića i Boleta Antonovića koji su livenje, mermer, izradu i druge stvari koje su bile potrebne besplatno darivali i uradili za spomenik velikom glumcu.

Procedura je, veli on, iziskivala saglasnost/dozvolu "Gradskog zelenila", što je bilo ispoštovano.

Alimpić: Naći ćemo rešenje

Nakon pitanja zašto se ruši spomenik Petru Kralju, opština Vračar i Sekretarijat za kulturu tokom jučerašnjeg dana izgleda da su pronašli rešenje. To je potvrdio Zoran Alimpić, odbornik DS u Skupštini Beograda. On kaže da je problem nastao zbog toga što je opština zahtev za postavljanje spomenika podnela u februaru. a u to vreme vlast u Beogradu vršio je privremeni organ.

- Inspektor je naložio uklanjanje spomenika jer Komisija za imenovanje trgova i ulica nije dala odobrenje za postavljanje spomenika, ali nije ni mogla da ga da jer nije bila formirana. razgovarali smo sa sekretarijatom za kulturu i dogovorili se da opština Vračar zatraži naknadno odobrenje da se spomenik legalizuje - kaže Alimpić.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    25. decembar 2014 | 18:15

    Zemlja apsurda: Ruse spomenik - Petru Kralju ,podizu spomenik - Kralju Petru...

  • STELLA ROSSA

    25. decembar 2014 | 18:18

    Sramota

  • Ator

    25. decembar 2014 | 17:44

    Ja sam dugo saradjivao sa Perom.To je jedan divan covek koji je zasluzio i ulicu a ne da mu diraju spomenik.Spomenok se nalazi u parku ispred njegove zgrade gde je ziveo.Prestanite da dirate dobre i pokojne ljude.Sramno je to sto rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA