Panika zbog skandala sa jajima u sedam zemalja

U jajima je prisutan insekticid fipronil

  • 4

Evropska komisija upozorila je da je moguće da su jaja zatrovana insekticidom prodavana u sedam zemalja, čime ovaj skandal dobija sve veće razmere.

Budite oprezni kada kupujete meso, mleko, jaja: Inspekcija povukla 4,5 tona pokvarene hrane iz prodaje

Oglasila se Evropska unija povodom trgovinskog spora sa Hrvatskom

Velika Britanija i Francuska potvrdile su da je određena količina takvih jaja ušla na njihovo tržište, a Belgija se našla na udaru kritika zbog prikrivanja skandala iako je još u junu znala da je u jajima prisutan fipronil, potencijalno opasna supstanca, prenosi AFP.

Francuska vlada saopštila je da je u dve prehrambene fabrike u centralnom i zapadnom delu zemlje pronađeno 13 tovara jaja iz Holandije koja su kontaminirana fipronilom.

Foto: pixabay.com

Supermarketi u Nemačkoj, Holandiji i Belgiji povukli su milione jaja od kada je Belgija poslala prvo obaveštenje Evropskoj komisiji 20. jula.

Evropska komisija je saopštila da su jaja na koja se sumnja da su zatrovana distribuirana u Francusku i Veliku Britaniju preko Nemačke.

- Sada je na Švedskoj, Švajcarskoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji da nastave provere, jer se ovim jajima može ući u trag - rekla je portparolka EK Ana-Kaisa Itkonen.

Pretpostavlja se da je holandska kompanija "Čikfrend" koristila otrovni insekticid kako bi tretirala parazite kod pilića.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA