SKUPŠTINA SRBIJE PRED SUDOM: Šokiraće vas ko sve TUŽI srpski parlament!

Još od 2004. godine nezadovoljni poslanici srpskog parlamenta, ali i sudije, podnose tužbe protiv Skupštine Srbije. Do sada je parlament tužen 70 puta

  • 0

Ne vode sudske sporove samo građani protiv države, već to čine i oni koji rade u državnim institucijama. Interesantan je podatak da je Skupština Srbije, morala da se pojavi na sudu 70 puta u proteklih 10 godina. Naime, parlament su uglavnom tužili poslanici i sudije. Sudije i nekako, ali oni koji su bili ili su zaposleni u Skupštini, deluje pomalo čudno.

VUČIĆ NAJAVIO ČISTKU U SKUPŠTINI: Smanjuje se broj poslanika u SRPSKOM PARLAMENTU! 

Trenutno se Srpska radikalna stranka sudi sa parlamentom. Naime, oni su podneli 21 tužbu i traže da im se isplate regresi i dnevnice. Osim njih, i sudije traže svoje. Sudije, njih 37, koji nisu izabrani na funkciju, na ročištu su sa ovom institucijom.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

- Sudije traže poništenje odluka o izboru sudija na trogodišnji mandat u sudovima opšte i posebne nadležnosti - objašnjava Ljiljana Miletić Živković, sekretar odbora za pravosuđe.

Jedan deo ovih sporova je završen, a kako Živkovićeva kaže nije bilo troškova, jer nijedan od sporova nije okončan na štetu parlamenta.

Protiv Skupštine vode se i radni sporovi na osnovu Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, ali i sporovi čiji je predmet naknada za finansiranje političkih stranaka.

Parlamnet u slučaju spora zastupa Državno pravobranilaštvo, kao što je to slučaj i kod drugih državnih institucija. Neverovatno je da u Državnom tužilaštvu ima čak 180.123 predmeta u kojima republika Srbija učestvuje u sporovima. Od tog broja, 64.084 su parnice.  Razlozi zbog kojih građani tuže državu su uglavnom neisplaćene zarade i naknade za prekovremeni rad, topli obrok, godišnji odmor, ali i rešenja o otkazu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

S druge strane, država je tužilac u svakom desetom sporu.

VEROVALI ILI NE: Jedan ZAKON je ujedinio SVE poslanike u Skupštini Srbije. Evo i koji 

Pitanje je koliko se isplati "vući se po sudovima" sa državom, jer porcesi umeju jako dugo da traju. Ipak, u borbi za konačnu pravdu, vreme i nije baš presudno.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA