ZAVRŠEN 22. MINISTARSKI SASTANAK OEBS U BEOGRADU: Evo koji problemi su najviše mučili svetske moćnike!

Glavne teme koje su okupirale učesnike bile su pretnje terorizmom, bezbednost, migrantska kriza, konflikt u Ukrajini, ali i drugim delovima Evrope, kao i novonastalo zaoštravanje odnosa posle obaranja ruskog aviona iznad granice Turske i Sirije

  • 0

U Beogradu je kasno večeras završen 22. Ministarski savet OEBS, na kojem su glavne teme bile borba protiv terorizma, ukrajinska i migrantska kriza, klimatske promene, kao i rusko-turski spor posle obaranja ruskog aviona.

IZA KULISA SAMITA OEBS-a: Dok se šefovi preznojavaju, pogledajte kako se delegacije zabavljaju (FOTO)

Predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u završnom govoru da su tokom sastanka ulagani napori da se postigne konsenzus o brojnim pitanjima, ali da u pojedinim pitanjima to nije bilo moguće.,

VUČIĆ PORUČIO LAVROVU: Srbija nikada nije ZABILA NOŽ U LEĐA Rusiji

- I pored toga verujem da je sastanak održan u konstruktivnoj i iskrenoj atmosferi, kao i da će ta atmosfera doprineti da se tokom narednog predsedavanja reše otvorena pitanja i prevaziđu razlike - kazao je Dačić.

Ono što su KOBRE i GARDISTI VOJSKE SRBIJE dobili od SVETSKIH MOĆNIKA Srbi će ZAUVEK PAMTITI (FOTO)

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

On je dodao da su ministri spoljnih poslova imali niz bilateralnih sastanaka i da se nada da je njihov boravak u Beogradu bio produktivan, i podsetio da je beogradski skup održan u znaku 40 godina Helsinške povelje, na čijim principima počiva ta organizacija.

HIT SA SAMITA U BEOGRADU: Dačić i Lavrov pevali SVETSKIM MOĆNICIMA rusku pesmu koju Srbi OBOŽAVAJU (VIDEO)

Među predlozima izjava koje nisu usvojene nalazi se, na primer, ona u vezi sa slobodom okupljanja, izjašnjavanja i medija.

Dačić imao niz bilateralnih susreta na marginama Saveta OEBS-a! (FOTO)

Ambasadorka Crne Gore pri OEBS Slavica Milačić, u ime svoje i više zemalja, izrazila je žaljenje što kompromis o ovom pitanju nije postignut i izrazila nadu da će se raditi na povećanju bezbednosti novinara.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

BEOGRAD POMIRIO RUSIJU I TURSKU? Sastali se Lavrov i Čavušoglu - prvi put posle obaranja aviona

Ministarskim savetom je okončano jednogodišnje predsedavanje Srbije organizacijom, koje je, prema oceni učesnika, bilo veoma uspešno.

Dačić imao niz bilateralnih susreta na marginama Saveta OEBS-a! (FOTO)

Tokom dvodnevnog skupa Beograd je bio diplomatska prestonica Evrope i sveta, ugostivši 1.700 delegata i 44 šefa diplomatije.

OTKRILI SMO TAJNU SOBU SVETSKIH MOĆNIKA U ARENI: Iza ovih vrata oni se mole i Bogu i Alahu (FOTO)

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Glavne teme koje su okupirale učesnike bile su pretnje terorizmom, bezbednost, migrantska kriza, konflikt u Ukrajini, ali i drugim delovima Evrope, kao i novonastalo zaoštravanje odnosa posle obaranja ruskog aviona iznad granice Turske i Sirije.

ISLAMSKA DRŽAVA MORA DA SE NAPADNE S KOPNA: Evo šta je još poručio američki sekretar Džon Keri!

Skup je bio prilika za održavanje više bilateralnih susreta, a najveću pažnju domaćih, ali i svetskih medija, svakako je privukao sastanak šefova diplomatije Rusije i SAD, ali i bilaterala ruskog ministra Sergeja Lavrova sa kolegom iz Turske Mevlutom Čavušogluom, što je bio prvi susret predstavnika dve države nakon incidenta.

Takođe, skup je bio i prilika za veliki broj bilateralnih susreta srpskog rukovodstva sa zvaničnicima koji su učestvovali na skupu.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Tako je premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, šefom ruske diplomatije Lavrovom, visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, generalnim sekretarom OEBS Lambertom Zanijerom, generalnim sekretarom Saveta Evrope Tjorbornom Jaglandom, šefom slovačke diplomatije Miroslavom Lajčakom.

Takođe, susreo se sa ministrima spoljnih poslova Austrije, Norveške, Turske i Japana - Sebastijanom Kurcom, Bergeom Brendeom, Mevlutom Čavušogluom i Jođijem Mutom.

I predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se s ministrima spoljnih poslova Rusije i Kazahstana, Sergejem Lavrovom i Jarlanom Idirisovom.

Skup je pratilo 500 akreditovanih novinara, fotoreportera i snimatelja, jake mere bezbednosti, a građani Beograda ponosni su što se u glavnom gradu održava sastanak OEBS i što je Srbija ponovo, posle mnogo godina, okupila šefove diplomatija iz celog sveta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA