ŠTA ĆE SRBIJA ZAISTA URADITI S MIGRANTIMA: Nebojša Stefanović otkrio koji je sledeći potez

Ministar Stefanović je prilikom obilaska 20 srpskih policajaca koji više od dve nedelje čuvaju makedonsko-grčku granicu, rekao da srpska policija zajedno sa kolegama iz Makedonije želi da uspostavi normalan tranzit i registraciju

  • 12

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da od Evrope očekuje jasne stavove o tome koje sve migrante i državljane žele da prime na svoju teritoriju, kako to ne bi bio problem Srbije i kako naša zemlja ne bi bila ta koja nešto hoće ili neće.

ODREDITE JEDINSTVENU POLITIKU PREMA MIGRANTIMA! Ovu molbu uputio je Vučić Evropi

Srbija je na rešavanju tog pitanja spremna da sarađuje sa svim državama i međunarodnim institucijama, poručio je Stefanović, a navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar Stefanović je prilikom obilaska 20 srpskih policajaca koji više od dve nedelje čuvaju makedonsko-grčku granicu, rekao da srpska policija zajedno sa kolegama iz Makedonije želi da uspostavi normalan tranzit i registraciju.

Stefanović, koji je Prihvatni centar Vinojug u Đevđeliji obišao sa makedonskim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim, rekao je i da će Srbija na boljoj registraciji migranata raditi i sa drugim državama u regionu.

- Interesuje nas da uspostavimo kvalitetan sistem uzimanja biometrijskih podataka i da to bude jedinstven sistem, a ne da svaka zemlja u taj proces ulazi pojedinačno. Takođe, želimo da uspostavimo još bolje i što humanije uslove za migrante koji imaju pravo da zatraže azil u državama Evropske unije - rekao je Stefanović.

MIGRANTI SE NEĆE VRAĆATI U SRBIJU! Evo šta je Vulin poručio EU

On je dodao da Srbija i Makedonija imaju važnu ulogu u tranzitu migranata i da je svima jasno da ovo nije samo evropski problem, već i svetski.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Ogroman broj migranata koji su prošli kroz naše zemlje u prethodnih godinu dana, više od 600.000 ljudi koje smo uspeli da registrujemo, pokazuje da ovo nije nešto što će brzo proći. Nažalost, na proleće možemo da očekujemo veći broj migranata nego što je to trenutno, kad dnevno prodje od 2.500 do 3.500 migranata. Sa tim brojem ljudi, uz napore, možemo da izađemo na kraj, ali se plašim da će taj broj ponovo porasti na devet ili deset hiljada, kao što je bilo pre nekoliko meseci - naglasio je Stefanović.

Srpski ministar policije je sa makedonskim kolegom Spasovskim danas razgovarao i o unapređenju saradnje u zaštiti naših država od potencijalnih terorističkih izazova na migrantskoj ruti.

Foto: Petar Lazović Foto: Petar Lazović

- Republika Srbija je potpuno spremna na tu vrstu saradnje kao i da naše jedinice za borbu protiv terorizma i specijalne jedinice budu uključene da spreče svaku vrstu izazova. Za to je važna dobra i pravovremena saradnja. Mi trenutno godišnje razmenimo više 1.300 operativnih informacija, ali kada postoji dobra volja i želja da napredujemo, mislim da saradnja može dodatno da se unapredi - istakao je Stefanović.

Ministar se na kraju posete zahvalio kolegi Spasovskom na gostoprimstvu u ime 20 srpskih policajaca i tom prilikom je istakao da MUP Srbije svojim napornim radom pokazuje da hoće da pomogne.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    16. januar 2016 | 15:35

    Nismo ni u uniji a vec smo poslusnicka zemlja!

  • ATIMUS

    16. januar 2016 | 15:46

    Sta filozofira ova nezrela srpska politika....svi dizu bodljikave zice miniraju granicu ....kako svi tako i Srbi ....jasno

  • SAŠA FRANKFURT

    16. januar 2016 | 23:38

    Sve lepo proslediti odakle su i došli!! Nisu to nikakve izbeglice vec krimosi i dzihadisti, u Nemackoj su upravo pokazali i pokazuju i dalje kakve su to "izbeglice"!! Ko razume shvatice!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA