Samopovređivanje trend među tinejdžerima širom sveta: Namerno se predoziraju, seku po telu, truju - najpopularnije gušenje

Dečaci drugačije reaguju na probleme nego devojčice

  • 2

Novo istraživanje pokazalo je zabrinjavajući trend porasta samopovređivanja kod devojčica u tinejdžerskim godinama u Velikoj Britaniji, prenosi CBS News, a devojčice u adolescenciji i inače su sklonije nanošenju povreda od dečaka u istim godinama.

Bolesni Britanci putuju u Srbiju kako bi uživali u "bordelima sa psima": Ovo je prava istina o zlostavljanju životinja u Beogradu (FOTO)

Samopovređivanje kod dece i tinejdžera postao je jedan od velikih zdravstvenih problema u sve većem broju zemalja širom sveta, a jedan je i od najvećih pokazatelja rizika od kasnijeg počinjenja samoubistva, što je drugi najčešći uzrok smrti kod mladih između 15 i 29 godina, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

Najčešći načini na koji adolescenti sami sebi naude jeste namerno predoziranje nekom drogom, rezanje po telu, namerno trovanje kao i razne metode kojima podlegnu brojnim povredama, poput vešanja, gušenja i nanošenja opekotina.

Kako bi shvatili što se događa među tinejdžerima, naučnici sa Univerziteta Mančester analizirali su podatke o više od 16.900 pacijenata koji su naudili sebi kada su imali između 10 i 19 godina, a u periodu od 2001. do 2014. godine. Pokazalo se da je samopovređivanje kod devojčica između 13 i 16 godina od 2011. do 2014. poraslo za čak 68 posto.

Foto-ilustracija: freeimages.com/B S K

Takođe, bilo je češće nego kod dečaka. Iako nisu istraživali moguće razloge zašto se devojčice češće samopovređuju nego dečaci, naučnici kao neke od uzroka vide mentalne bolesti poput depresije i anksioznosti, biološke faktore, kao i mogućnost da će one ređe priznati da trebaju pomoć kada stvari postanu preteške da se same nose s njima.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Jedan od autora istraživanja, Navnet Kapur, kaže da dečaci drugačije reaguju na probleme nego devojčice, pre će konzumirati alkohol i drogirati se ako se osećaju loše. Osvrnuo se i na celodnevnu sveprisutnost društvenih mreža, za koje smatra da isto mogu uticati na probleme u ponašanju.

- Naravno da društvene mreže mogu imati i pozitivne efekte, no ekstremna "isključenost" koju mogu uzrokovati može imati štetne učinke - rekao je on.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Autori su pozvali na dodatna istraživanja o tome koji su mogući uzroci ovakvog ponašanja tinejdžera i dece, kako bi pokušali  da shvate šta stoji iza svega i kako bi im mogli pomoći u nošenju s problemima.

- Za mnoge od njih znamo da više ne ponavljaju takvo ponašanje kad odrastu, stvari im krenu nabolje, ali ovaj trend moramo shvatiti ozbiljno - kaže Kapur.

Istraživanja su otkrila i da za tinejdžere koji su na neki način naudili sebi postoji devet puta veća verojatnost da će umreti neprirodnom smrću nego njihovi vršnjaci koji to ne čine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeremija

    21. oktobar 2017 | 12:55

    Ne znaju sta ce od besa!

  • čas seksologije

    21. oktobar 2017 | 00:16

    Samopovređivanje svi rade dok su mladi pogotovu onaj ko hoće da izgubi strah od necega recimo ostrih predmeta pa se zaseca u kožu itd...ali čemu drogiranje I vesanje gluposti fuj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA