OPREZ: Elektronske cigarete truju decu

Većina prijavljenih slučaja trovanja elektronskom cigaretom su bila deca ispod pet godina, koja su gutala, inhalirala ili prosula nikotinsku tečnost na kožu. Takvo trovanje izaziva mučninu, povraćanje i iritaciju tkiva

  • 7

Američki toksikološki centri zabeležili su porast slučajeva trovanja elektronskom cigaretom, a većina su deca kojima je ta cigareta bila na dohvat ruke, saopštio je danas američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Centri navode da je znatno povećan broj trovanja te vrste, od jednog slučaja mesečno 2010. godine na 214 slučaja mesečno od početka ove godine.

Od septembra 2010. do februara 2014. godine bilo je 2.405 poziva zbog trovanja elektronskom cigaretom, a 16.248 slučajeva trovanja klasičnom cigaretom.

Većina prijavljenih slučaja trovanja elektronskom cigaretom su bila deca ispod pet godina, koja su gutala, inhalirala ili prosula nikotinsku tečnost na kožu. Takvo trovanje izaziva mučninu, povraćanje i iritaciju tkiva. Jedna osoba je izvršila samoubistvo ubrizgavanjem te tečnosti u krv, naveo je američki centar.

Elektronska cigareta ima komoru za čuvanje tečnog nikotina u različitim koncentracijama i mirisima. Tu cigaretu u SAD mogu da koriste i maloletnici.

Svetska zdravstvena organizacija je 2008. godine upozorila da nema proverenih naučnih dokaza da je elektronska cigareta bezbedna i da pomaže pušačima da se odviknu od pušenja. Elektronske, kao i klasične cigarete, oslobadjaju nikotin, a koncentracija u isparenjima najčešće je identična onoj u konvencionalnim cigaretama.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dokle

    4. april 2014 | 13:04

    A sta jos necete izmisliti za ove cigarete, ne pusac sam, ali cim su ljudi krenuli kupovati ove elektronske a manje ove klasicne cigare, odma te stetne su,te truju,te ovo te ono, pa normalo da su stetne, sad ce da govore kako su ove obicne zdrave :) , samo zato sto drzava ne moze da lupa akcize na njih. Narod uzima ove jer , su dosta jeftinije, tecnost koja se koristi u el. Cigarama se koristi za inhalaciju stim sto naravno imaju neke dodatke pa je zbog toga stetno,ali dosta manje stetne od klasicnih cigara. Klasicna smo lopovska drzava, samo da narodu uzimaju pare ,jom malo ce govoriti da je heroin zdrav samo da mogu akcize lupati, i uzimati ogromne pare ljudima. Njihova stvar dali ce uzimati elektronske ili klasicne, pustite ljude na miru, i ovako imaju previse problema, resavajte ekonomsko pitanje u drzavi,povecajte plate, smanjite cene , pa cete vladati do veka.

  • Sasa

    4. april 2014 | 13:14

    Pa i obicna tj prava cigareta bi otrovala dete, a i ubila coveka ako bi je ikako ubrizgao u venu, propaganda, opala prodaja cigareta.

  • CGorac

    4. april 2014 | 14:15

    Hahahaha, koja glupost! Pochinio samoubistvo ubrizgavshi technost e.cigarete u venu , hahahaha...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA