Šta smemo da uradimo, a da bude po zakonu, kad čujemo da komšija udara ženu ili decu?

Imate pravo da priteknete u pomoć zlostavljanim osobama i to se zove krajnja nužda. Ne postoji zakon koji kaže da ako vidite da neko nekoga tuče, da treba i vi njega da bijete zbog toga, ali možete da pomognete - tvrdi Prelević

  • 17

Sve češće slušamo o nasilju u porodici, o žrtvama zlostavljanja, mnoga traju i godinama... Neki od nas su se sigurno i zatekli u blizini i mogli da kroz zidove čuju svađe, zapomaganja, razbijanje stvari..., a da nisu znali kako da reaguju i da li da bilo šta učine.

Novi zakon o sprečavanju porodičnog nasilja: Siledžije će hapsiti mnogo brže, a preti im i IZBACIVANJE IZ STANA!

Ukrao mi je 50.000 evra i hamer: Dabović "dozvolila" celoj Srbiji da vidi njenu prepisku sa momkom (FOTO)

Krivični zakon u Srbiji niti propisuje da treba, niti brani da, kako objašnjava advokat Božo Prelević, bilo kome pomognete u "porodičnoj" nevolji.

- Sve je moguće u kritičnim situacijama. Imate pravo da priteknete u pomoć zlostavljanim osobama i to se zove krajnja nužda. Ne postoji zakon koji kaže da ako vidite da neko nekoga tuče, da treba i vi njega da bijete zbog toga, ali možete da pomognete - tvrdi Prelević.

Ipak, tanka je granica gde ta pomoć takođe prelazi u ozbiljno povređivanje i zbog toga Prelević preporučuje da je najbolje da samo pozovete policiju.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

- Kad ste na ivici incidenta, uvek postoji rizik da i sami budete kažnjeni. Sve zavisi od načina na koji pomažete žrtvi, jer ako nekome, primera radi, polomite glavu u tuči, čak iako ste tuču započeli da ga sprečite da nekoga maltretira, onda je normalno da odgovarate za tu povredu. Ne mislim da je pametno da se bilo ko od građana meša, osim ako nije u pitanju vojno ili neko drugo obučeno lice. Najbolje je da to policija rešava - poručuje advokat.

Dakle, ako se odlučute da u takvim situacijama ipak pokucate na komšijska vrata ili pak odlučite i da ih provalite, to ne znači da ćete zbog toga obavezno i odgovarati, ali zapitajte se pre no što reagujete, koliko ste daleko spremni da idete da pomognete nemoćnom u nevolji?

Daljinac baner

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fil

    12. mart 2017 | 10:21

    Odlican nam je zakon! Kao i drzava.

  • Igor

    12. mart 2017 | 10:47

    Poslednji put kad sam imao priliku da pozovem 92 jer je komsinica urlala i zapomagala da je spasimo od pijanog muza, konverzacija je isla ovako: 'Molim da posaljete patrolu na tu i tu adresu, pijani komsija bije zenu.' -'Ako, neka je bije, verovatno je i zasluzila..' Sve u svemu, morao sam da iskopam drugi broj za suzbijanje porodicnog nasilja. Sve je to potrajalo bar 1h, a komsinica je sve vreme kukala i zapomagala. Na kraju su dosli inspektori i sredili stvar, ali je trebalo vremena a ova je mogla biti mrtva. A da se mesas..posle pravis problem sebi sa sudovima i sranjima. Sta reci?

  • Tamara

    12. mart 2017 | 10:32

    Koliko se ne slazem sa ovim. Dno, pa shvatate li vi, da u roku od 5 minuta koliko pozovete policiju može dete, žena mrtvo da bude. Čovek koji je spreman ruku na dete i ženu da digne, pa u besu, na sve je spreman. I te kako priteci u pomoc.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA