KAD SNEG UBIJE 20.000 LJUDI: Četiri najsmrtonosnije lavine u istoriji (VIDEO)

Na ovoj kratkoj, ubilačkoj listi, jedan grad imao je tu nesreću da se nađe dva puta i da istakne ozbiljnu kandidaturu za najbaksuznije mesto na svetu

  • 0

Koliko su planine opasne ne moramo posebno da vam naglašavamo, pošto to verovatno i sami znate. Međutim, koliko zapravo mogu da budu opasne njihove snežne lavine i koliko hiljada života mogu odjednom da otmu i odvedu na onaj svet verovatno ne znate. Tačnije, verovatno vam nikada nije ni palo na pamet. Izabrali smo za vas četiri najsmrtonosnije, one koje su odnele na hiljade života.

1. Planina Uaskaran, Peru

31. maja 1970. godine zemljotres ispod površine mora ali u blizini peruanske obale izazvao je rušenje velikog dela severne padine planine Uaskaran, koja se nalazi na najvećem tropskom planinskom vencu na svetu - Kordiljera Blanka.

Lavina koju je ovo pokrenula stuštila se sa visine od 6.768 metara nizbrdo, brzinom od 160,9 kilometara na čas, noseći sa sobom preko dva miliona kubnih metara snega, leda, blata i kamenja.

Sahranila je gradove Jungaj i Ranrahirku i ubila oko 20.000 ljudi.

2. Tirolski Alpi

Foto: Wikipedia/Greg L. Wright Foto: Wikipedia/Greg L. Wright

13. decembra 1916. godine, u jeku Prvog svetskog rata, dok su se Italijani i Austrougari na toj teritoriji tukli oko svakog pedlja zemlje, došlo je do katastrofe.

Nije je u potpunosti izazvala priroda, već ljudi, tačnije vojska: tokom 24-časovnog perioda, lavine nastale usled serije eksplozija pomešanih sa velikim snežnim padavinama dovele su do smrti oko 10.000 ljudi. Procena je da je do kraja rata na taj način u toj oblasti stradalo ukupno 40.000 duša.

3. Ranharirka, Peru

Osam godina pre katastrofalne lavine koja je odnela najviše života u istoriji i koju smo spomenuli gore, u tački jedan, isto mesto bilo je poprište i ovog, trećeg užasa u nizu. Tone snega nakon olujnog dana pojurile su niz Nevado de Uaskaran i pale u kanjon kilometar niže, porušile dva sela i ubile oko 1.000 ljudi.

Foto: flickr/Washington State Dept of Transportation Foto: flickr/Washington State Dept of Transportation

Potom su snažni vetrovi poneli otopljenu masu kroz uske zidove kanjona, ka drugim lokalnim zajednicama te počistile i njih. Konačno, kataklizmičnih 12.000 kilometara snega i otpada izašle su kroz vrata kanjona i sručile se na grad Ranrahirka, i sahranile ga. Stradalo je ukupno 3.500 ljudi. Oni koji su preživeli sasvim su sigurno onog strašnog maja 1970. pomislili: o ne, zar opet?

4. Plurs, Švajcarska

4. septembra 1618. godine selo Plurs u Švajcarskoj (danas Pjuro, grad u Italiji) obrisan je sa lica zemlje nakon što ga je masivna snežna lavina, poznata i kao lavina Rodi, sahranila živog. Samo je četvoro ljudi, koji su u tom trenutku bili van mesta, preživelo. Pedantni Švajcarci su, uprkos činjenici da se sve odigravalo na početku 17. veka, došli i do tačnog broja mrtvih ljudi: 2.427.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA