APRILILILI: Malo smo se našalili s vama, evo zašto se stvarno slavi 1. APRIL!

Telegraf je opet iskoristio priliku i ponovo se našalio s vama, prevario vas baš onako kako ste i vi danas prevarili vaše prijatelje. A sad smo odlučili da se uozbiljimo i otkrijemo vam kako je Prvi april nastao i od kada ga svet slavi. A sad nam javite kako su vas prevarili danas ili kako ste vi prevarili nekog!

  • 4

Pročitali ste da će Vojislav Šešelj ući u "Parove" i da je Vladimir Putin gej? Možda ste, baš dok ste u Knez Mihailovoj čekali da uzmete besplatan Ajfon, ugledali i vest da je lav pobegao iz ZOO vrta i da juri ljudi po centru grada? Ako ste poverovali u ovo, sigurno ste utrčali u prvi autobus gradskog prevoza, gde je prevoz potpuno besplatan!

Tamo ste na vašem novom ajfonu (koji ste uzeli kako biste od Fejsbuka dobili besplatnih 10 evra) mogli da pročitate i da Srbijom hara bolest zbog koje muškarci imaju problema s potencijom, a da ovo nije tačno mogao je da vas uveri Zmaj od Šipova, koji se poseksao s Macom Diskrecijom

Sve ovo ste jedva nekako preživeli, a odmah potom su vas potresle vesti da je Nole pretukao Nadala i da Srbija menja himnu? One od vas koji prate estradu sigurno je zaprepastila informacija da je Aca Lukas uhvaćen kako šmrče, a još više da je Relja iz Elitnih odreda dobio batine. Na kraju, kad ste pomislili "šta je bre ovo danas", dotukla vas je vest o spisku svih srpskih elitnih prostitutki.

Ako ste poverovali u neku od ovih vesti, ali i ako niste, nadamo se da smo vam makar izmamili osmeh na lice na današnji Dan šale! Neće stvarno da dele ajfone, prevoz nije besplatan, Fejsbuk ne deli 10 evra, sve je u redu sa potencijom, a Putin nije gej! Sve je bila samo šala!

Aprilililili! Sigurni smo da ste danas bar jednom pokušali da prevarite vaše kolege, prijatelje ili ukućane, kao i da ste šalu pažljivo smišljali, baš kao svakog prvog aprila. Tradicija zbijanja šala i "prevara" postoji u svetu već nekoliko vekova, a rasprostranjena je podjednako na Istoku, kao i na Zapadu.

Foto: flickr/craigallyn Foto: flickr/craigallyn

Praznici koji prethode Prvom aprilu su rimski festival Hilaria (25. mart) i srednjevekovni Praznik ludaka (28. decembar), koji se još uvek obeležava u pojedinim zemljama španskog govornog područja.

Prema jednoj legendi, Francuzi su u srednjem veku, u nekim oblastima, Novu godinu slavili nedelju dana. Proslava bi počinjala 25. marta i završavala se 1. aprila, sve dok 1582. nije usvojen Gregorijanski kalendar prema kome je Nova godina počela da se slavi 1. januara.

Foto: flickr/spencer finnley Foto: flickr/spencer finnley

S obzirom na to da nije bilo lako navići se na novi datum, neki su i dalje Novu godinu dočekivali 1. aprila, što je izazvalo podsmeh onih obaveštenih koji su ih nazivali "aprilskim budalama".

Prema drugoj legendi, Bog je stvaranje zemlje završio 1. aprila, a onda se vratio na nebo i brigu od Zemlji ostavio ljudima. Nedugo potom Adam i Eva su zgrešili, a Bog više nikad nije uspeo da ispravi tu ljudsku "grešku".

Foto-ilustracija: Foter.com / SalFalko Foto-ilustracija: Foter.com / SalFalko

Teorije naravno imaju svoje propuste, ali na dan šale to možemo i zanemariti, jer danas je bitno smejati se što više: smeh leči sve, a priznaćete, ponekad ga nemamo dovoljno.

Dan šale postoji i na istoku: Iranci se jedni s drugima šale trinaestog dana Persijske nove godine, odnosno 1. ili 2. aprila. Praznik je uspostavljen još 536 godine p.n.e. i zove se Sizdah Bedar, ona je najstarija tradicija šale od onih koje danas poznajemo. Zbog toga se veruje da Prvi april ima svoje korene i u ovoj tradiciji.

Foto-ilustracija: Foter/Vermin Inc Foto-ilustracija: Foter/Vermin Inc

Bez obzira na običaje sigurno je jedno: smeh nas opušta i čini lepšim i zato iskoristite današnji dan da se našalite, prevarite nekog i što da ne, budete prevareni. Osmeh na vašem licu neće izostati, a upravo je on glavni simbol Prvog aprila.

Aprilililili i Srećan vam dan šale! A sad nam javite kako su vas prevarili danas, ili kako ste vi prevarili nekoga!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ne.

    1. april 2015 | 17:49

    Lako je nasaliti se sa ljudima koji zive u Srbiji na ovakav nacin. Vecina je ovakve vase vesti ozbiljno shvatila jer... nista nije nemoguce.

  • &

    1. april 2015 | 14:28

    Bravo,u sve poverovah sem u Novaka,Putina i Seselja. A 1.april mi ni na pola pameti ne bi..

  • &

    1. april 2015 | 15:55

    Evo umroh od smeja. :-P

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA