Najstarija kraljevska palata u Evropi nalazi se na poslednjem mestu koje će vam pasti na pamet, a koje Srbi obožavaju (FOTO)

Normanska palata u Palermu sagrađena je u periodu XI-XII veka od strane normanskih zavojevača koji su, nekoliko godina nakon osvajanja Engleske, pokorili i čitav jug Italije i tu stvorili Kraljevinu Siciliju

  • 0
Normanska palata u Palermu, najstariji kraljevski dvorac u Evropi. Foto: Wikimedia Commons/WikiOrso Normanska palata u Palermu, najstariji kraljevski dvorac u Evropi. Foto: Wikimedia Commons/WikiOrso

Normanska palata, koju zovu i Kraljevskom palatom, nalazi se u Palermu na ostrvu Sicilija, a podignuta je tokom normanskog osvajanja juga Italije u XI i XII veku na najvišoj tački starog jezgra grada, iznad antičke punske naseobine čiji se ostaci i dalje mogu naći u podrumu dvorca.

Zapravo, Normanska palata je podignuta na ostacima arabljanske palate koju je emir Palerma počeo da gradi u IX veku a koja se i dalje može nazreti u temeljima i podrumima.

Pogled na Normansku palatu u Palermu, najstariju kraljevsku palatu u Evropi. Foto: Wikimedia Commons/Jules Vaulont Pogled na Normansku palatu u Palermu, najstariju kraljevsku palatu u Evropi. Foto: Wikimedia Commons/Jules Vaulont

Nakon što su osvojili Siciliju 1072. godine, samo šest godina nakon što su pokorili i Englesku, Normani su osnovali Kraljevinu Siciliju (koja je tada obuhvatala i čitav jug Italijanskog poluostrva) i odredili Palermo za glavni grad, a ovu palatu za glavnu kraljevsku rezidenciju.

Uskoro su u potpunosti transformirali ono što su zatekli na tom mestu, dogradivši administrativne i stambene delove koje su međusobno uvezali arkadama i vrtovima koje su izradili najveći umetnici Bliskog istoka tog doba. Već 1132. godine kralj Ruđer II izgradio je u okviru kompleksa Kraljevske palate i glasovitu Kapelu Palatinu koja i dan-danas pleni svojom unutrašnjom lepotom i koja je najbolji primer fuzije arapsko-normansko-vizantijskih stilova.

Kapela Palatina u Normanskoj palati u Palermu. Sagradio ju je normanski kralj Ruđer II od Sicilije, ali su mozaike izradili vizantijski majstori. Foto: Wikimedia Commons/Gmihail Kapela Palatina u Normanskoj palati u Palermu. Sagradio ju je normanski kralj Ruđer II od Sicilije, ali su mozaike izradili vizantijski majstori. Foto: Wikimedia Commons/Gmihail

Tokom narednih vekova na sicilijanskom su se tronu smenjivali hoenštaufenski kraljevi (kuća koja je dala Fridriha Barbarosu), anžujski i aragonski, ali ova palata nije uvek bila centar vlasti. Važan izuzetak je bio period tokom Fridriha II, koji je pored službe kralja Sicilije bio i sveti rimski car, kao i onaj tokom vladavine njegovog sina Konrada IV.

Normanska palata ponovo postaje centar vlasti u XVI veku kada aragonski guverneri (Kraljevina Sicilija je bila deo Krune Aragona, jednog od dva pravna entiteta Španije; drugi je bio Kruna Kastilje; ove dve krune, koje su od početka XVI veka bile u personalnoj uniji, dakle dva prestola ali jedan vladar, tek će se kasnije u potpunosti ujediniti u ono što danas znamo kao Kraljevina Španija) odlučuju da im ona bude sedište vlasti. Tada dolazi i do rekonstrukcije zdanja. Potom na presto dolazi mlađa grana francuske dinastije Burbona koja vrši niz dogradnji i obnova već postojećih delova kompleksa.

Lođe iznad unutrašnjeg dvorišta Normanske palate u Palermu, najstarije kraljevske palate u Evropi. Foto: Wikimedia Commons/Bjs Lođe iznad unutrašnjeg dvorišta Normanske palate u Palermu, najstarije kraljevske palate u Evropi. Foto: Wikimedia Commons/Bjs

Nakon potpunog ujedinjenja Napuljskog kraljevstva i Kraljevine Sicilije u Kraljevinu Dve Sicilije početkom XIX veka, a posebno nakon ujedinjenja Italije pola veka kasnije, Normanska palata gubi značaj koji je nekada imala, kao uostalom i kraljevska palata u Napulju.

(Inače, objašnjenje imena "Kraljevina Dve Sicilije" je vrlo interesantno. Naime, Kraljevina Sicilija je prvobitno obuhvatala ne samo to ostrvo već i ceo jug Italije. Onda je krajem XIII veka došlo do anti-anžujskog, anti-francuskog ustanka na ostrvu Sicilija koji je doveo do otcepljenja tog ostrva i stvaranja njihove Kraljevine Sicilije. Međutim, ono što se danas u istoriografiji retroaktivno naziva Napuljsko kraljevstvo, sve vreme je formalno-pravno nastavilo sebe da zove Kraljevina Sicilija.

Normanska palata u Palermu, najstarija kraljevska palata u Evropi. Foto: Wikimedia Commons/Lasterketak Normanska palata u Palermu, najstarija kraljevska palata u Evropi. Foto: Wikimedia Commons/Lasterketak

Tako se u Evropi u periodu XIII-XIX veka ustalio kolektivni naziv "Dve Sicilije", ili tačnije "Obe Sicilije", za ove dve države koje su imale isto ime iako su bile odvojene jedna od druge čak i onda kada su imale istog vladara, odnosno kada su bile u personalnoj uniji, što je često bio slučaj.)

Normanska palata na značaju ponovo dobija 1946. godine kada postaje sedište sicilijanske regionalne skupštine, sa zapadnim krilom koji je postao sedište južne vojne regije italijanske vojske. Pored toga, danas je i sedište Astronomske opservatorije u Palermu. Šezdesetih godina je obimno rekonstruisana.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA