Kina tokom prenosa Evrovizije cenzurisala LGBT simbole, dok dva nastupa nije ni prenosila - od kojih je jedan predstavnik Albanije (FOTO) (VIDEO)

Gledaoci u Kini ostali su uskraćeni za nastupe predstavnika Irske i Albanije

  • 14

Takmičenje za pesmu Evrovizije prati se u celom svetu, ali gledaoci u Kini nisu imali uvid u ceo spektakl na sceni. Kineska televizija, koja je prenosila Evroviziju, cenzurisala je neke LGBT simbole na takmičenju, dok nastupe predstavnika dve zemlje nije ni prenosila.

Mango TV, jedna od najpopularnijih u Kini, koja je u utorak prenosila prvo polufinalno veče iz Lisabona, našla se na udaru kritika na društvenim mrežama zbog blurovanja duginih zastava i cenzurisanja tetovaža, prenosi Bi-Bi-Si.

Veliki aplauz za srpske predstavnike na "Evrosongu": Grupa "Sanja Ilić i Balkanika" očarala sve u Lisabonu, pogledajte njihov nastup (VIDEO)

Kineska televizija nije prenosila ni nastupe irskih i albanskih predstavnika na Evroviziji tokom prve polufinalne večeri.

Printskrin: HUNAN TV

Evropska radiodifuzna unija (EBU) zbog toga je zabranila Mango TV da emituje drugo polufinalno veče i finale Evrovizije.

Na verifikovanom nalogu "Glas homoseksualnosti" na kineskoj društvenoj platformi Veibo šerovane su brojne fotografije koje svedoče da je bilo cenzure. Tu se navodi da je cenzurisanje LBGT simbola "veliki korak unazad" za mrežu koja je ranije bila liberalna u predstavljanju homoseksualnih osoba.

Nalog "Globalne gej novosti" takođe je šerovao cenzurisane fotografije. Oni su ovo nazvali "apsurdnim" i pitaju se "zašto zastava u duginim bojama nije dopuštena?"

Gnevni korisnici na društvenim mrežama pozvali su na bojkot Mando TV.

Printskrin: WEIBO

Oni su kritikovali i odluku ove televizije da ne prenosi nastup predstavnika iz Irske, koji su se plasirali u finale. Predstavnik Irske Rajan O'Šaugesi izveo je pesmu koja govori o kraju veze, a pratila su ga dvojica plesača.

Nedavno su kineske vlasti ograničile objavljivanje LGBT sadržaja na društvenim mrežama, a 2016. vlasti su zabranile prikazivanje gej osoba na televiziji.

Kako gledaoci u Kini tvrde, televizija nije prenosila nastup predstavnika Albanije Eugenta Bušpepa, a razlog za cenzuru su tetovaže koje on i njegovi pratioci imaju.

U januaru su kineske vlasti preduzele korake da ograniče prenos elemenata "subkulture", koji uključuje i pravilo protiv prikazivanja tetovaža na televiziji.

VIDEO: Kako se Balkanika zabavlja na Evroviziji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA