1

Da kapitalizam ne mora biti zlikovački sistem pokazuje jedan izvanredni potez najveće švedske banke. U vezi je s fudbalom

Kraljevina Švedska je možda ponajbolji primer zemlje u kojoj postoji socijalna država, u čijem društvu vlada osećaj zajedništva i svesti o opštem dobru, one koja je zauzdala najniži poriv kapitalizma, naime, da proizvede najviši mogući prihod uz najniži mogući trošak, čak i po cenu pucanja grbače običnog čoveka

Švedski fudbalski nacionalni stadion „Friends Arena“ u bojama Francuske nakon terorističkih napada u Parizu. Naziv ovog stokholmskog stadiona dolazi od neprofitne organizacije koja se bori protiv vršnjačkog nasilja. Foto: AP/Tanjug

Kapitalizam je svirepi ekonomski sistem koji, ako nije zauzdan čovekoljubivom socijalnom državom koja na umu uvek ima samo opšte dobro što znači dobro svakoj pojedinačnog člana te nacionalne „opštine“, zna da se odmetne u maskirano robovlasništvo i feudalističko izrabljivanje. Bilo da se ste poslodavci ili radnici, morate biti iskreni i priznati da je tako.

Kapitalizam još uvek nema alternativu, mada predloga o njegovoj reformi ima mnogo, i uglavnom dolaze upravo iz zemalja u kojima je zauzdan državnim aparatom i povoljnom društvenom klimom u kojoj vlada osećaj zajedništva i visoka kolektivna svest. Narodi zemalja u kojima nije zauzdan, ćute i čekaju ove prve da nešto urade po tom pitanju.

Vrlo je moguće da je ponajbolji primer prvog tipa zemlje — one u kojoj postoji socijalna država, u čijem društvu vlada osećaj zajedništva i svesti o opštem dobru, one koja je zauzdala najniži poriv kapitalizma, naime, da proizvede najviši mogući prihod uz najniži mogući trošak, čak i po cenu pucanja grbače običnog čoveka — jeste Kraljevina Švedska.

Otvoreni muzej „Skansen“ na ostrvu Đurgarden u Stokholmu. Foto: Telegraf

Na primeru koji sledi, videćemo da su u toj zemlji poslodavci u potpunom skladu sa pomenutim osećajem zajedništva i visokom kolektivnom svesti. Naime, 1. aprila 2006. godine Švedski fudbalski savez je doneo odluku da novi nacionalni stadion sagradi u stokholmskoj opštini Solna, tik severno do centra grada. Procena je bila, da će koštati 202 miliona evra, ali je na kraju koštao 300 miliona.

Sagrađen je na oko kilometar dalje od mesta na kome se nalazio prethodni dom fudbalske reprezentacije ovog nordijskog kraljevstva, stadion „Rosunda“, koji je srušen i na čijoj su lokaciji podignute stambene zgrade sa sedam stotina stanova, kao i poslovni prostor. „Rosunda“ je tako postala prvo zdanje na kojem se igralo finale Svetskog prvenstva, a koje je porušeno; u pitanju je Mundijal odigran 1958. godine.

„Radni“ naziv novog stadiona — čiji su temelji udareni 7. decembra 2009. a koji je otvoren 25. oktobra 2012. godine (tri nedelje kasnije odigran je prvi fudbalski meč, prijateljski, između Švedske i Engleske, kom prilikom je Zlatan postigao gol onim senzacionalnim makazicama sa 40 metara), inače projekat švedskih arhitektonskih biroa „Arkitekterna Krook & Tjäder“ i „Berg Arkitektkontor AB“ te globalne firme „Populous“ — bio je krajnje očigledan: „Nationalarenan“, dakle, Nacionalna arena.

Zlatan i neki ljudi. Foto: AP/Tanjug

Ipak, znalo se da se stadion neće tako zvanično nazivati, da će imati drugo ime. Švedski fudbalski savez prodao je imenovačko pravo jednoj od najvećih švedskih banaka, „Swedbank AB“, za 153 miliona kruna, što mu dođe 20,5 miliona evra. To je trebalo da važi do 2023. godine, pa je Nacionalna arena trebalo da se zove „Swedbank Arena“.

Međutim, jednim genijalnim potezom menadžmenta te banke, a mnogi bi rekli vrhunskim marketinškim trikom (njihova motivacija uopšte nije važna), to se nije desilo. Umesto da dobiju ono što su platili, uprava ove finansijske kuće rešila je da pokloni imenovačko pravo nekom drugom.

Taj neko drugi nije, međutim, bio bilo ko. Njihov izbor kome će to pravo da poklone bio je genijalniji od same te odluke, i zapravo je pokazao onaj visoki stepen kolektivne svesti i osećaja zajedništva kakav postoji kod Šveđana.

Stokholm, Švedska. Foto: Telegraf

Banka je, naime, pravo poklonila jednoj švedskoj neprofitnoj organiziciji koja se bori protiv vršnjačkog nasilja, kojoj su već godinama unazad bili pokrovitelji. Organizacija se, potpuno adekvatno, zove „Friends“ — „Drugari“.

Zbog toga se ovaj stadion — maksimalnog fudbalskog kapaciteta od 54.329 gledalaca, na kome svoje mečeve igra ne samo švedska reprezentacija već i FK AIK — danas zove i zvaće se barem u narednih pet godina: Friends Arena“. Arena drugara.

Sjajna je to poruka, a iz naše perspektive i sjajna lekcija domaćim kapitalistima: što je narod bogatiji, i oni su bogatiji, što je viša svest o zajedništvu i opštem dobru, i što je njihovo i naše delovanje više usklađeno sa tom svešću, to je veći njihov ali i naš profit. Svi mi zavisimo jedni od drugih.

VIDEO: Najnesrećniji posao na svetu

(O. Š.)

Tagovi: Banke, FK AIK, Friends Arena, Fudbalska reprezentacija Švedske, Kapitalizam, Kraljevina Švedska, Stokholm, Šveđani, Švedska, Vršnjačko nasilje, Zlatan Ibrahimović

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • P
    pop

    I kod nas je tako.Ovi svedjani nas kopiraju u svemu,cak i u platama.Kod njih 20000E a kod nas isto 20000, nisu nam oni krivi sto nam se valuta zove drugacije.

Slika koja krije konačni odgovor na pitanje da li su Amerikanci sleteli na Mesec ili je sve lažirano

Čovek je proklet, a ova fotografija je dokaz toga

Kako rat izgleda iz ptičje perspektive: Paljba slavnog bojnog broda uslikana sa nebeskih visina

Zbog čega izbijaju ratovi? Postoji šest osnovnih teorija koje pokušavaju da odgovore na to pitanje

Kako rimski drumovi od pre 2.000 godina utiču na današnju ekonomiju: Da li je ovo dokaz da Balkan nikada neće sustići Zapad?

Kako je austrijski car Franja Josif u „Manifestu mojim narodima“ opravdao rat protiv Srbije i na nas svalio svu krivicu za početak svetske klanice

Zašto ulice širom Hrvatske nose ime po pristalici četničkog pokreta (FOTO)

Ovo je jedna od dramatičnijih ratnih fotografija, ali je teško na prvi pogled shvatiti šta se u stvari dešava

Kada je Srbija kroz istoriju imala izlaz na more, koja su to mora bila i kako smo ih izgubili?

Magična slika galaksije kojoj su astronomi nadenuli najprikladnije moguće ime: Sombrero

FOTO-UBOD: Spektakularna fontana vulkanske lave, čudo prirode kome smeju da priđu samo najhrabriji među nama

Pobedonosna srpska vojska ulazi u oslobođeni Niš: Kako je jedan Nemac doživeo ključnu, a zaboravljenu epizodu naše istorije

TROJKA U ČAMCU: Vatrena pornografska scena na zidu jedne rimske vile neće ni danas nikoga ostaviti ravnodušnim

SRBIJA SE UMIRIT NE MOŽE: Ovim najmoćnijim plakatom u našoj istoriji komunisti su leta 1941. digli srpski narod na noge

Najstarija republika na svetu nalazi se nedaleko od Srbije, ali nema šanse da pogodite o kojoj zemlji se radi

Danas se navršava 370 godina od smrti Vuka Mandušića, u čijim je rukama svaka puška bila ubojita

Kad je Trst bio naš: Evo koje srpske porodice su živele u ovom gradu i to u najlepšim vilama (FOTO)

Pre tačno 88 godina Urugvaj i Argentina odigrali su prvo finale Mundijala u istoriji. Rezultat je bio identičan poslednjem

Ruska ikona koju je stvorio Bog lično: Hrišćani veruju da ova slika Hrista Spasitelja nije oslikana ljudskom rukom

Milenijum hrišćanstva, dan krštenja Rusije: Šta čini pravoslavlje jedinstvenim i koja je Putinova poruka danas? (FOTO) (VIDEO)

Način na koji je ovo dragoceno srpsko jevanđelje iz XIV veka završilo u Irskoj može samo da vas iznervira i ništa drugo

Због чега ћутимо о томе где је осмишљена ћирилица? Како је уопште настала и зашто носи име по Ћирилу и Методију?

Ovakvom fotografijom bi svaki dan trebalo da počne: Neopisivo čudo kosmosa u jednoj slici

Da li patite od Jerusalimskog sindroma zavisi od vaše reakcije na ovu fotografiju

Crna Gora je pre 111 godina imala svoju predstavnicu za Mis sveta: Tada je knez Nikola naredio da se za tri dana pronađe najlepša devojka (VIDEO)

Najtužnija slika sa američkog juga: Deca ništa nisu bila kriva, a patila su više od odraslih (FOTO)

Kažu za ovu rusku crkvu na Azurnoj obali da je najlepša od svih (FOTO)

RAT KOJI JE TRAJAO 2.134 GODINE: 11 ludački dugih i potpuno besmislenih ratova (FOTO)

"Boga smrti" koji na samrtnoj postelji recituje očevu operu, plašio se i sam Hitler (FOTO)

Danas je njegov dan: Osim što je 27 godina bio u zatvoru, ovaj nobelovac je voleo škembiće i boks, a često se maskirao u kuvare i šofere (VIDEO)

Kako su komunisti na filmski način pobegli iz zatvora NDH: Posle bega na život ili smrt nastala je ova fotografija

Pronađeni ostaci članova porodice Romanov: Veliko otkriće potvrdio Istražni komitet Rusije

Ironija: Spomenik zahvalnosti Francuskoj izradio Hrvat u godini prvog Mundijala, zbog pomoći pružene ravno 100 godina pre ovog finala

Dva kratka video-klipa od kojih Vladimiru Putinu i dan-danas proključa krv (VIDEO)

Zašto je najzabačenija zemlja Evrope bila žrtva savezničke invazije i okupacije u Drugom svetskom ratu

Prava istina o fotografiji koja se masovno šeruje: Ko je brkata i krupna žena zbog koje se "ubilo 13 momaka"? (FOTO)

Nepoznati detalj Drugog svetskog rata na tlu Jugoslavije: Britanski komandosi marširaju ulicama „našeg“ Splita (FOTO)

Otkriveno do sada nepoznato pismo Hajduk Veljka Petrovića, staro više od 200 godina

Huan Peron je davao utočište ozloglašenim nacistima i fašistima: Vladao je gvozdenom pesnicom, voleo je srednjoškolke i luksuz (FOTO) (VIDEO)

Gradovi Zlatnog prstena Rusije su muzeji na otvorenom: Vekovima su netaknuti i igrali su značajnu ulogu u stvaranju pravoslavne crkve (FOTO) (VIDEO)

Ćerka najozloglašenijeg naciste radila za tajnu službu Nemačke

Ovo srpsko pleme i dan-danas živi u Makedoniji: Zadržali su običaje Nemanjića, a veruje se da su izgradili Hilandar