Pio je ovaj napitak svakodnevno i živeo 152 godine!

Čak i ako ne može da učini čuda pa da poživite 152 godine, nema sumnje da je ovaj napitak jedan od najzdravijih koji postoje. Saznajte šta sve leči

  • 44

Čovek po imenu Tomas Par, skromni engleski seljak, drži rekord kada je reč o najstarijim ljudima na svetu - doživeo je neverovatne 152 godine!

 

Tomas je doživeo čitav jedan i po vek zahvaljujući napitku koji je pio svakodnevno, a to je surutka!

 

Sastav i lekovitost surutke

 

Surutka je toliko blagotvorna da može da se pije maltene od rođenja do smrti.

 

Surutka je u izvornom obliku tečnost koja sadrži manje od jedan odsto belančevina i preko 93 odsto vode. Glavni sastojci surutke su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, važni enzimi i aminokiseline. Sadrži samo 26 kalorija na sto grama, zbog čega je posebno pogodna za mršavljenje.

 

Foto-ilustracija: Foter/grongar

Foto-ilustracija: Foter/grongar

 

Najzdraviji napitak za bolesnu jetru

 

Čista jetra ključ je dobrog zdravlja, a surutka je moćan čistač jetre. Ako bolujete od bilo kakve bolesti jetre, redovno pijte surutku. Surutka sadrži beta-laktoglobulin koji organizam snabdeva aminokiselinama (BCAA), koje značajno pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre. Obolelima od ciroze dodatak s BCAA pomaže da žive duže i kvalitetnije, tvrde stručnjaci.

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/dream designs

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/dream designs

 

Za izdržljivost i mršavljenje

 

Ako se intenzivno bavite sportom, pokušavate da smršate, pod stresom ste ili bolujete od teške bolesti, surutka bi trebala biti deo vašeg svakodnevnog jelovnika. Surutka obiluje elektrolitima, odlično hidrira telo, daje više energije pa je mnogo bolji izbor od štetnih energetskih pića.

 

Surutka je glavna sirovina za proizvodnju proteina koji su, kao što se zna, neizbežan deo ishrane svakog sportiste i konzumiranje surutke omogućava brži oporavak i rast mišića nakon vežbanja, smanjuje apetit i podstiče mršavljenje. Ujedno, doprinosi i zdravlju nerava, jer smanjuje glukozu u krvi i krvni pritisak, pokazuju istraživanja.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Narodni lek za varenje

 

Mlečna kiselina koju poseduje surutka smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski PH podstiče njihov rad.

 

Preporučuje se redovno konzumiranje kod - zatvora, nadutosti, grčeva, divertikulitisa i hroničnih upala creva. Ovaj stari narodni lek može značajno da pomogne i kod hroničnog umora, stresa, debljine, prejedanja, visokog pritiska, pada imuniteta, želudačnih tegoba, bolesti jetre i kandide, a odlačno je sredstvo i za čišćenje organizma od toksina.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Priprema i primena surutke

 

Najbolja stvar kod surutke jeste da je možete i sami napraviti od sirovog domaćeg mleka ili kupiti na pijacama ili u prodavnicama zdrave hrane ili je nabaviti od lokalnih proizvođača. Kozja surutka je najbolja, ali dobra je i kravlja. Najvažnije je da je reč o životinjama koje nisu hranjene hormonima. Od 10 litara mleka u proseku se dobije jedan kilogram sira i devet litara surutke.

 

Budući da ima diueretička svojstva, surutka se u početku preporučuje u umerenoj količini, ali možete je piti tri puta dnevno po 150 ml, a postepeno ovu dozu možete povećati i do litre dnevno.

 

Ako imate probavne smetnje, samo promešajte kašiku surutke u čaši vode i popijte pre svakog obroka. Surutku osim za lečenje možete koristiti i za spoljnu negu kože i kose.

 

(Telegraf.rs / NovPortal)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    25. mart 2015 | 18:18

    Ok surutka je zdrava.....mada je neku imaju i u glavi al neka....ali, u to vreme nije bilo gmo hrane,zagadjenja,hemije,nuklearnog otpada...interneta....i td.Pila se voda sa prirodnih izvora, hrana je bila zdravija,prirodna.....to sto su nasli u prirodi to je bilo to.Nije bilo mega marketa,diskonta pica sa sumljivim napitcima i tako dalje....a surutka....sto da ne ?

  • Nistavilo

    25. mart 2015 | 18:08

    Nista bolje od kozike surutke, posle ostecenja jetre(mononukleozom), cak i doktor koji mi je preporucio je bio iznenadjen brzinom kojom se regenerisala.

  • Krle

    25. mart 2015 | 19:00

    I moja prababa je zivela na surutki i dozivela 101 god. u sred Beograda.Pusila je i nije gasila ali joj je surutka dala toliko godina zivota.Verujte da je ovo zaista istina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA