Ako ne želite nikad u životu da se razbolite, OVA VOĆKA mora na vašoj trpezi da bude svaki dan!

Od ove voćke možete da pravite sok, čaj, džem, slatko... Međutim, ono što je najvažnije je to da je u i sveža i sušena, ali i u svim drugim oblicima neverovatno zdrava!

  • 0

Plod brusnice koristi se u narodnoj medicini još od 16. veka. Iako naši stari to nisu znali, brusnice što sadrže brojne vitamine, minerale, antioksidanse i organske kiseline.

 

Brusnica se danas uzgaja širom Evrope. Raste kao žbun tamnozelenih listova visok 10 do 40 centimetara i krije male zelenkaste plodove koji kad sazru dobiju tamnocrvenu boju.

 

Brusnice su bogate antioksidansima antocijaninima i proantocijaninom, za koje se smatra da pomažu u čuvanju zdravlja očiju, a dobro je poznato delovanje brusnice u lečenju urinarnih infekcija.

 

Brojnim naučnim studijama dokazano je da njeni sastojci, fruktoza i proantocijanini, sprečavaju razvoj bakterija, kao što je Ešerihija koli, na zidovima žučne kese i mokraćnog trakta.

 

Foto-ilustracija: Foter/withrow

Foto-ilustracija: Foter/withrow

 

Lekovito dejstvo brusnice:

 

štiti od urinarnih infekcija

 

sprečava razvoj bakterija

 

povećava otpornost organizma

 

štiti od nekoliko vrsta raka

 

čuva zdravlje očiju

 

pomaže kod gihta i reume

 

štiti od karijesa i bolesti desni

 

Foto-ilustracija: Foter/Veganbaking.net

Foto-ilustracija: Foter/Veganbaking.net

 

Brusnica u ishrani:

 

Brusnica se može uzimati sveža, u obliku soka, a od lišća i crvenih prepoznatljivih bobica se prave čajevi. Mnogi vole i sušenu brusnicu, bilo kao sastojak marmelade, džema, dok se u apotekama i specijalizovanim prodavnicama može naći i u obliku kapsula.

 

Od brusnice možete napraviti ukusan čaj koji deluje blagotvorno na ceo organizam, a pije se kod gihta ili reume, kao i za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i tumora.

 

Za lečenje urinarnih infekcija koristi se suvi ekstrakt brusnice u prahu, kapsulama ili tabletama. Takođe, od brusnice se može napraviti i sveži, nerazređeni sok koji se uzima po 500 mililitra dva puta dnevno.

 

Foto-ilustracija: Foter/Muffet

Foto-ilustracija: Foter/Muffet

 

Za sprečavanje naslaga na zubima i karijesa dobro je piti sok od brusnice razređen s vodom u razmeri 3:7.

 

Brusnica se ne preporučuje osobama koje piju lekove protiv zgrušavanja krvi.

 

(Telegraf.rs / Masterchef)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA