Verovali ili ne, do sad ste kakili pogrešno!

Iako se mnogi razmeđu što raskošnijim WC-šoljama, izgleda da su čučavci ipak bolje rešenje od klozetske šolje. Saznajte zašto uopšte nije dobro veliku nuždu obavljati u sedećem položaju

  • 1

Stižu nove teorije o tome kako treba kakiti pravilno. Izgleda da nas nisu ispravno naučili, pa ćemo morati sve ispočetka.

Da li ste znali da u crevima imate čak 15 kg otrova? Evo kako da ih izbacite (RECEPT)

Džilija Enders, naučnik iz Nemačke i ekspert za peristaltiku (pokreti creva), kaže kako način na koji praznimo creva nije baš najzdraviji za njih.

"Šarmantna creva", njena prva knjiga, prodata je u Nemačkoj u više od 200.000 primareka, a njeni dijagrami i uputstva kako treba kakiti, oduševili su čitaoce.

Brojna istraživanja su pokazala da se creva mnogo efikasnije prazne kada kakimo u čučećem položaju. Većina nas, međutim, taj posao obavlja u sedećem položaju, što produžava proces i otežava pražnjenje. Možda se tako može objasniti zašto su bolesti poput hemoroida i divertikulitisa, češće u Evropi nego u Aziji.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Opstipacija (Zatvor) i hemoroidi – da li postoji lek ?

Debelo crevo jednostavno ne može da se otvori kako treba u sedećem ili stojećem položaju. Kakenje u čučećem položaju, kao što rade na Dalekom istoku, mnogo je prirodnije nego kakenje u sedećem položaju.

- Oko 1.2 milijarde ljudi na svetu, čuči dok kaki i oni gotovo da nemaju nikakve simptome divertikuloze, niti imaju problema s pražnjenjem creva. Mi na Zapadu, jako grčimo stomak dok tovar ne izađe pozadi – kaže Gilija.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ako bismo stavili noge na malu stolicu, dok sedimo na šolji, to bi pomoglo, ali ni to nije dovoljno. Naše telo se navikavalo na kakenje u čučećem položaju hiljadama godina, zato je to ipak jedini pravi položaj za pražnjenje creva.

- Naša creva imaju komplekcnu mikrofloru i, u slučaju da je sve u redu, odnos bakterija bi trebalo da bude u ravnoteži. Nepravilan položaj tokom vršenja nužde može da naruši tu ravnotežu, što može da dovede do raznih problema sa crevima – kaže dr Aiša Akbar, gastroenterolog iz Londona.

(Telegraf.rs / Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA