Evo kako da proverite da li vaše dete ima AUTIZAM!

Noćna mora svakog novopečenog roditelja jeste da sazna da nešto s bebom nije u redu. Jedna od najtežih dijagnoza svakako je autizam, koji do sada nije bilo lako prepoznati u prvim mesecima, pa i godinama života. Ali, sada postoji jednostavan test koji može da ukaže na to da problem možda postoji

  • 0

Doktor Noam Sobel iz Izraela objavio je istraživanje koje sugeriše da bi se uskoro autizam mogao dijagnostikovati već kod beba i to samo uz pomoć jednostavnog testa čula mirisa.

OVO JE NAJDIRLJIVIJA ŽIVOTNA PRIČA: Evo kako je AUTISTIČNI DEČAK (4) spasao sebe i roditelje od SIGURNE SMRTI!

Ovaj AMERIKANAC je uradio za SRPSKU DECU nešto što će vam VRATITI VERU u ljude! (VIDEO) (FOTO)

DA SMO ZNALI ŠTA NAS ČEKA, NE BISMO JE USVOJILI: Šokantna ispovest majke koja je zabrinula svet!

Ljudi obično udišu mirise punom snagom kada im je miris prijatan, ali kod neprijatnih mirisa kontrolišu prolazak vazduha kroz nos ili se jednostavno udalje od izvora smrada.

Foto-ilustracija: Profimedia./Alamy Foto-ilustracija: Profimedia./Alamy

Međutim, istraživači su nedavno otkrili da autistične osobe ne mare za tu razliku, odnosno nastavljaju da njuše miris bez obzira koliko je ugodan ili neugodan.

smrad

Takav neverbalni test čula mirisa mogao bi da se sprovodi već i na vrlo maloj deci, što bi doprinelo ranijoj dijagnozi poremećaja.

- Test mirisa nam je pružio vrlo jednostrane rezultate i potvrdio razliku između dece koja imaju tipični razvoj i one koja su na spektru autizma - objašnjava dr Sobel.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Da bi došli do tih zaključaka, stručnjaci su sproveli istraživanje na 18 dece sa autizmom i 18 dece bez tog poremećaja i izlagali su ih prijatnim i neprijatnim mirisima, pri čemu je prosečna starost dece bila sedam godina.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Dok su se zdrava deca prilagođavala neugodnim mirisima u samo 305 milisekundi, deca s autizmom nisu pokazala taj refleks, pa su istraživači samo na osnovu testa mirisa mogli da prepoznaju decu s autizmom u 81 odsto slučajeva.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA