Ova biljka je dostupna svima, a niste imali pojma da leči teške bolesti

Ovo drvo je poreklom iz srednje Azije, a u Evropu je stiglo u srednjem veku. Na ovim prostorima je ima u izobilju

  • 14

Mnoge biljke koje rastu na ovim prostorima nisu toliko poznate po lekovitim svojstvima, samo zato što se mahom upotrebljavaju za neke druge, industrijske svrhe. To je slučaj i s belim dudom. Ovo drvo se koristi za građu, a plod za ishranu svilenih buba, ali njegove bobice su veoma zdrave i pomažu kod mnogih teških bolesti, među kojima su i dijabetes, srčane bolesti pa čak i tumori.

Ovu začinsku biljku morate da zasadite u saksiju. Nemate pojma koliko je lekovita!

Beli dud sadrži organske kiseline, obilje vitamina C, karotin, pektin, vlakna, invertovane šećere, smolu... Ovi aktivni sastojci pomažu kod upala krajnika, za tretiranje kašlja, groznice, proliva, glavobolje i raznih upala.

Takođe je bogat i antioksidansima, a njegovom redovnom upotrebom znatno se smanjuje holesterol u krvi, pa na duge staze pomaže i kod srčanih bolesti. Koristi se i kao narodni lek protiv dijabetesa tipa 2, jer njegov list sadrži supstance koje normalizuju nivo šećera u krvi.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Teksasu otkrila je da bobice belog duda sadrže i resveratrol, prirodni fenol koji je delotvoran u borbi protiv nekoliko vrsta tumora i srčanih bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    1. mart 2016 | 10:34

    Pa i nema ga u izobilju. Jedno vreme su ga sekli tako da se retko gde nadje.

  • Dzoni

    1. mart 2016 | 14:00

    Ne seci dudove ni za zivu glavu. Kao prvo u kuci pored duda nikad nema vlage kao drugo jako su zdravi i ukusni za jesti i kao trece rakija je BOMBA!

  • Srpskibek

    1. mart 2016 | 11:44

    Kod mog drugara u dvoristu drvo belog duda od 15 m visine..cesto kad je vreme pojedem koji .jako je sladak i ukusan.nisam znao da je toliko i zdrav.oni hoce da ga poseku.jer kada opada olod.ulepi im celu stazu i ubise se od ciscenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA