PROMAJA ZVANIČNO PRIZNATA KAO BOLEST! Naučnici dokazali da UBIJA

Naši stari su od pamtiveka tvrdili da vetar koji pirka kroz otvoren prozor - ne samo što može da izazove kočenje, prehladu, zuboboblju - već da ume i da bude smrtonosan. Što je najgore, bili su u pravu da "od smrada niko nije umro, a od promaje, mnogi"

  • 7
Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Sigurno ste i vi hiljadu puta dosad čuli izreku da su “najveći neprijatelji srpskog naroda - sapun i promaja”. Nju je skovao prosvećen svet, kako bi se sprdao sa “zaostalim” uverenjima neobrazovanog naroda. Međutim, ispostavlja se da je taj “zatucani narod” i te kako bio u pravu, barem kad je promaja u pitanju.

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Od marihuane - RASTE PENIS! (FOTO)

ĐOKOVIĆ POTPUNO GO: Procurele eksplicitne fotografije najboljeg tenisera sveta!

Rezultati najnovijeg istraživanja, sprovedenog na Univerzitetu u Masačusetsu, pokazali su da je promaja zaista uzročnik ogromnog broja bolesti - od problema sa kostima kao što su reuma i artritis, preko prehlada, gripa, bronhitisa, upala sinusa, grla ili uha, pa sve do teških upala pluća, mozga - koje mogu da dovedu i do smrti.

- Stvar je u tome što se, kada u nekoj prostoriji duva promaja, virusi i bakterije kojima je inficirana neka osoba brže raznose po vazduhu i samim tim raste opasnost od zaraze za sve prisutne - rekao je profesor doktor Karl Engels, vođa istraživačkog tima.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Isto tako, ni naši mišići nisu imuni na neželjena dejstva provetravanja i upravo se promajom mogu rasvetliti one neobjašnjive upale mišića koje svi mi ponekad osećamo, a strujanje vazduha pogubno je za naš nervni i koštani sistem.

- Mešanje oštrog hladnog vazduha spolja s toplim vazduhom unutra uopšte ne prija našoj kičmi i ostatku skeleta. Pri tim stalnim promenama temperature, koštana masa i nervi počinju da se naizmenično šire i skupljaju, što izaziva upalne procese, zbog kojih onda lakše dolazi do uklještenja živaca ili razvijanja reumatoidnog artritisa – kaže on.

KRISTIJAN SE VRATIO NA FARMU: Otkrivamo šta se sve dešavalo u prethodna 24 sata!

Zato, lekari sada preporučuju što manje otvaranja prozora, čak i leti, kad su velike vrućine i nema ni daška vetra, a ovo upozorenje posebno važi sve one koji se nalaze u prevozu.

- Predlažemo svima koji brinu o svom zdravlju da uvek sa sobom imaju neko ćebence ili makar pletenu maramu, u koje će se umotati u slučaju da nekom nesavesnom padne na pamet da u njihovom prisustvu odškrine prozor ili ne daj bože vrata – savetuje profesor Engels.

(A. Prilić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    1. april 2016 | 11:34

    Promaja je opaka bolest koja kosi samo Srbe,nijedan drugi narod na ovom svetu ne pati od te oake bolesti,to je endemicna vrsta bolesti i napada samo nas narod,desko je dokazati narocito nasim radnicima na privremenom radu u inostranstvu da bas njih napada promaja ,a ne recimo Nemce,Austrijance ili Svajcarce,bolest se javlja kad udjete u zatvorenu prostoriju i sednete pored otvorenog prozora,cudno je i to da vam ta ista promaja ne smeta kad ste na otvorenom,postoje i zle masine za proizvodnju promaje i zovu se klima uredjaji oni su industrija smrti,narocito u tropskim letnjim danima kiji nas ocekuju,a svako preduzece koje drzi do sebe narocito banke imaju tu napravu koja proizvodi hladan vazduh i koji kao smrt kosi penzionere.Ova opaka bolest jos nije dobila svoj Latinski naziv,ali imenovanj se ocekuje.

  • Neverni Toma

    1. april 2016 | 16:29

    Profesor Karl Engels, u svet veoma priznat i cenjen u istrazivackom radu u medicini, inace je prvorodjeni sin Karla Marksa i Fridriha Engelsa!

  • Analitičar

    1. april 2016 | 19:36

    Promaja,kroz glavu političara,to je big problem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA