NESPAVANJE ĆE NAM DOĆI GLAVE: Svetom hara globalna kriza sna!

Malo ko u današnje vreme sebi može da priušti da ode u krevet kad mu se spava. A to je nešto što može mnogo da nas košta

  • 1

Ako se i vi danas osećate umorno i bezvoljno, znajte da niste jedini. Istraživanja pokazuju da je skoro čitavo čovečanstvo današnjice neispavano!

 

DOKAZANO: Naše radno vreme nije normalno!

 

TAJNA USPEHA NAJVEĆIH GENIJA JE SPAVANJE: Ovako su to radili Tesla, da Vinči i Napoleon

 

Jednostavno, život je postao toliko brz, a toliko je iskušenja pred nama, da malo ko misli na spavanje. Svi odlazimo u krevet kasnije nego što bi trebalo, a budimo se ranije nego što našem organizmu prija.

 

Kako tvrde naučnici koji su sproveli veliku studiju o navikama spavanja, u svetu vlada “globalna kriza sna”. Kako prenosi BBC, najmanje sna sebi priušte muškarci u srednjim godinama. Žene generalno spavaju oko trideset minuta više od muškaraca, pogotovo one uzrasta između 30 i 60 godina.

 

- Naši telesni satovi programirani su da radimo neke stvari u određeno vreme, pa i da spavamo. Mi to ne činimo, jer na nas utiču društveni faktori. Što je najgore, nećemo znati kakve su dugoročne posledice ovakvog stila života još godinama – rekao je Akileš Redi, profesor sa Kembridža.

 

 

Kako se pokazalo, Holanđani spavaju prosečno osam sati i 12 minuta, gotovo sat vremena više nego ljudi u Singapuru i Japanu koji spavaju prosečno sedam sati i 24 minuta. U Velikoj Britaniji spava se prosečno nešto ispod osam sati, mrvu manje nego u Francuskoj.

 

Na vreme spavanja najviše utiče vreme odlaska u krevet, a utvrđen je i snažan uticaj životnog doba na vreme provedeno u snu.

 

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

Tako mladi imaju veoma različita vremena odlaska na spavanje i buđenja, dok se kod starijih ta vremena sve više približavaju. Istraživanje je pokazalo da se kod radnika koji rade u smenama, pa tako i noću, javljaju brojni zdravstveni problemi.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA