Evo zašto nipošto ne smete da PROKUVATE istu vodu dvaput!

Ključala voda jeste zdravija od obične, ali ne i ako ne ako je proključala dva ili više puta. Isto je i ako je ukuvala, odnosno, ključala dugo vremena

  • 7

Svima se bar jednom desilo da zaborave na vodu koju su ostavili na vrelom šporetu i da ona vri duže nego što treba ili se ohladi u kuvalu pa je prokuvaju ponovo. Iako se to može učiniti kao bezazlena situacija, takva voda veoma loše deluje na zdravlje organizma.

PRAVA ISTINA o tome da li mobilni telefoni izazivaju RAK MOZGA

Slim i light cigarete izazivaju GORU vrstu RAKA PLUĆA od običnih!

Ključala voda je u suštini veoma zdrava, inače se ne bi davala bebama. Kada voda provri ona ispušta štetne gasove i iz svog sastava oslobađa izvesnu koncentraciju određenih štetnih supstanci.

Mada, ukoliko vroda vri neko duže vreme ili ukoliko istu vodu ponovo stavite da ključa, tada dolazi do obrnute reakcije, koncentracija neželjenih supstanci postaje zabrinjavajuće visoka, piše Conscious Life News.

Prevrela ili voda koja je ključala više puta sadrži opasnu količinu arsena i nitrata.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Evo zašto je to opasno.

Arsen

- Konzumiranje ovakve vode predstavlja najveću opasnost za ljudsko zdravlje - upozorava Svetska zdravstvena organizacija.

Izloženost arsenu može da dovede do trovanja, koje uslovljava usporenost rada organizma u nekoliko narednih godina. Posledice mogu da budu i ozbiljnije, jer mogu da se jave neuropatija, gastrointestinalni problemi, velike promene na koži, dijabetes, kardiovaskularni problemi, ali i rak.

Nitrati 

Oni se nalaze svuda oko nas, u zemlji, vodi i vazduhu i najčešće su bezbedni.

Ipak, u više puta ključaloj vodi oni mogu da budu izuzetno opasni. Kada se nitrati izlože visokoj temperaturi na duže vreme oni se zahvaljujući hemijskoj reakciji pretvaraju u nitrozamine, koji su kancerogeni.

Medicinski naučnici usko povezuju nitrate sa mnogim ozbiljnim bolestima, kao što su leukemija, rak creva, pankreasa, jajnika i druge vrste karcinoma.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    27. maj 2016 | 16:09

    Toliko toga covek moze da procita u poslednje vreme sve nesto kao nauka je otkrila ovo je stetno ovo nije...tako da ni sami vise neznamo sta je zapravo zdravo i ispravno. Do juce smo znali da se na pr.krpelj vadi pincetom okretanjem suprotno od kazaljke na satu.danas citam da to vise nije tako. Pa do sad bi obolela masa ljudi ako to nije bilo ispravno. Tako sa raznim namirnicama. Danas procitam kako nesto treba jesti jer je dobro sutra vec to isto treba izbegavati tako sad i sa ovom vodom. Sve same gluposti.

  • sto

    28. maj 2016 | 01:41

    Pasulj kuvamo 2 sata

  • Zoi

    27. maj 2016 | 14:15

    Kako onda spremati namirnice koje se duze kuvaju u vodi, to bi znacilo da upiju te otrove?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA