≫ 

Ja volim svoju decu, ali se zaista kajem što sam ih rodila! Nek me mrzi ko hoće, to je istina

Svetost majčinstva dovedena je u pitanje. Prisustvujemo rušenju možda poslednjeg tabua. Neke majke, ma koliko to bilo zastrašujuće i potresno, rizikujući osudu okoline, ne libe se da priznaju i svima obznane kako ih je majčinstvo unesrećilo

  • 32

Kako je to biti majka? Lepo i teško, rekla bi polovina žena koje su rodile. A odmah potom bi se nasmejale uz konstataciju da se sve ono teško brzo zaboravlja. Međutim, nekim ženama majčinstvo je samo teško, i nikako lepo. I rešile su da o tome jevno progovore.

 

IZVINI, ĆERKO, ŠTO TE NISAM VOLELA KAD SI SE RODILA: Foto-ispovest ove mame topi srca

 

DNEVNIK BUDUĆEG TATE: Najsmešniji i najtačniji vodič kroz trudnoću za muškarce! (FOTO)

 

Biti majka jeste težak posao, možda i najteži od svih, nevezano da li je reč o porođajnim bolovima ili podizanju malenog bića koje tek mora da naučiti sve o strašnom i zbunjujućem svetu u kom živimo.

 

Dete zapravo menja život roditelja preko noći... Žena tu promenu oseti i koji mesec ranije, a potom shvati da je to promena zauvek.

 

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

 

Ali govoriti o poteškoćama koje donosi majčinstvo i dalje nije poželjno, a žaliti zbog odluke da se postane majka društvo, a posebno porodica, dočekaće na nož. Žal zato što ste postali roditelji jedan je od poslednjih tabua današnjice koji očajnički želi da izađe na površinu kako bi bio srušen. A u tome bi, zahvaljujući društvenim mrežama, mogao uspeti.

 

U poslednje vreme internetom se kao virus proširi poneko pismo neke majke kojoj je teško, ali toliko teško da to mora da podeli sa svetom.

 

Ukoliko javno ne mogu da govore o majčinskim problemima, utočište nalaze u anonimnosti interneta. Rizikujući virtuelno spaljivanje na lomači, jer i ostatak sveta takođe koristi anonimnost ovog prostora i ispaljuje najbrutalnije osude.

 

Njen najveći san bio je da usvoji dete. Nakon dve godine se predomislila, a onda učinila NEZAMISLIVU STVAR!

 

Foto-ilustracija: Foter/ RenaudPhoto

Foto-ilustracija: Foter/ RenaudPhoto

 

The Independent prenosi ispovesti kontroverzne Facebook stranice pod nazivom “Žalim što imam decu”.

 

Majka dvoje dece, sedmogodišnjaka i četvorogodišnjaka, napisala je:

 

Volim ih, ali nisam srećna. Uzeli su svu moju slobodu, ne mogu da pronađem posao, a moj muž jedva zarađuje dovoljno da proslavimo praznike. Bila sam stjuardesa, slobodna kao ptičica pre rođenja dece. Sve što sada radim jesu kućni poslovi kojima nema kraja.

 

Druga je majka pisala o tome koliko joj muke zadaje njena trogodišnja ćerka koja jednostavno ne želi da spava. Jednom je od stresa povraćala jer je devojčica zaspala samo na dva sata.

 

Nemamo život. Moj muž mi pomaže, ali to nije ni blizu toga da bi mogao da se sruši kao ja. Nemamo porodice ni prijatelje. Ni podrške. Šta da radim?

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

Javila se i žena koja je odlučila da rodi zbog muža. Odlagala je majčinstvo koliko je mogla, a na kraju je zaključila kako će se najverovatnije prilagoditi. Ali to se nije dogodilo.

 

– Imam osećaj kako se moj predivan život okrenuo naglavačke. Ne osećam se kao majka. Nedostaje mi moj stari život, pa poželim jednostavno da odem i ostavim svog muža i sina.

 

Majka sa sličnim željama završila je svoju ispovest molbom: - Molim vas, nemojte me mrzeti, to je ono što želim reći. U stvari smatram sebe osobom punom ljubavi.

 

Neke majke pisale su i o razočaranjima kada je reč o očevima njihove dece koji se nisu pokazali dobrim roditeljima. Jedna majka objasnila je koliko je želela decu, ali da sada žali najviše zbog toga što se pokazalo da je njen muž nasilni, manipulativni lažljivac.

 

– Osećam veliku krivicu zbog činjenica da žalim što sam postala roditelj. Ne zbog toga što sam loša u tome već zato što ne želim biti roditelj. Ne mogu da objasnim zašto se tako osećam, jednostavno se dogodilo.

 

 

 

Foto - Ilustracija: Profimedia

Foto - Ilustracija: Profimedia

 

Robin Simon, profesorka sociologije koja je specijalizirala psihičko zdravlje nakon porođaja, objašnjava koliko je ženama teško da sebi priznaju takva osećanja jer oni dovode u pitanje svetost majčinstva koja je utkana duboku u naše društvo.

 

Prema standardima koje postavlja društvo, osobe koje se odluče na majčinstvo očekuju budući period kao nešto fantastično, ali u stvarnosti ono predstavlja šok, kako za psihu tako i za zdravlje celog tela.

Arabela Rasel, savetnica za veze, kaže kako je sasvim normalno osećati krivicu, biti pod stresom, biti umoran, frustriran i dosađivati se. Osim toga, majke koje preuveličavaju doživljaj majčinstva često dolevaju ulje na vatru, stvarajući pogrešna mišljenja, pa je zato ženama još teže da pogovore o svojim pravim osećanjima.

 

Foto: aarongilson via Foter.com / CC BY-ND

Foto: aarongilson via Foter.com / CC BY-ND

 

– Ako smatrate majčinstvo teškim, nemojte to držati u sebi. Naročito je važno razgovarati o tome s partnerom i porodicom – savetuje Raselova i dodaje kako pomaže i rasprava s drugim majkama na društvenim mrežama, jer razgovor o emocijama može pomoći da se one srede.

 

Da, moje grudi vise! I moj stomak je oklembešen! Ali ja sam ponosna, jer sam njima othranila svoju decu! (FOTO)

 

Ne osuđujte ih jer to su veoma teške emocije koje ih mogu navesti da se osećaju krivima. Budite oprezni i sa simptomima postporođajne depresije jer to je sasvim druga stvar i mora se tretirati drugačije.

 

Pogledajte kako slučajni prolaznici reaguju na bebu ostavljenu samu u parku:

 

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka

    23. septembar 2016 | 09:20

    Klasican debilizam evropskih zena .Zamisli ona je bila stjuardesa,slobodna kao ptica!!! Neznaju one sta je materinstvo,sebicne kucke nista vise.Drago mi je sto sam rodjena i svoju decu rodila ovde i sto ne "patim" za slobodom.Cak i kada nemam da im pruzim sve..nikada mi na pamet nije palo da se pokajem sto sam ih rodila.Prestanite da nam trujete omladinu i da im ispirate mozak takvim clancima.Pisite o Balkanskim majkama i temama.Ne zelimo Evropski ni Americki stil zivota ,nedaj boze ni mentalitet!

  • plavi safir

    23. septembar 2016 | 08:29

    Biti majka je nesto najlepse ali ujedno i najteze u zivotu! Ne mislim sada samo na taj fizicki napor, nespavanje itd vec na tu obavezu da od tog malog bica napravimo dobre ljude! Nije lako izaci na kraj sa svim problemima koje dete donosi sa sobom! Mogu da razumem i ove majke...

  • Zo

    23. septembar 2016 | 08:56

    Ja se samo kajem i zao mi je sto nisam imao jos dece a imam ih dvoje sina i cerku. Supruga je napustila posao odmah, malo teze zivimo ali kada vidim sina, cerku i suprugu ispred mene srce mi je puno i sebi kazem Zorane ti si najbogatiji covek na svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA