Roditelji koji uspavljuju bebe na grudima prave fatalnu grešku

U pitanju je nešto čemu su posebno skloni očevi

  • 3

Eksperti upozoravaju roditelje da nikako ne dozvole da im dete zaspi na grudima, jer ova poza za 50 odsto povećava opasnost od gušenja. Veliki broj roditelja na ovaj način uspavljuju bebu i ostavi ih na grudima i kad zaspe, mnoge kulture širom sveta parktikuju zajedničko spavanje, iako posledice mogu biti fatalne ako i roditelj zaspe.

Lekcija od 40 sekundi koja vašu bebu može da spase od gušenja (VIDEO)

SVAKI RODITELJ MORA DA JE ZNA: Rečenica koja u sekundi smiruje nemirno dete

Bela buka: Zvuk koji će uspavati svaku bebu

Roditelji koji zadremaju na sofi ili u fotelji dok drže svoje bebe povećavaju za 50 odsto rizik od Sindroma iznenadne smrti odojčeta (SIDS). SIDS je stanje kada dete mlađe od godinu dana u krevetiću ostane bez života, a ne postoji nijedno objašnjenje zbog čega se to dogodilo.

Istraživanje koje je sprovedeno u Engleskoj i Velsu pokazalo je da je šestina beba koja je doživela SIDS pronađeno na grudima odrasle osobe.

Foto: yoshimov via Foter.com / CC BY-ND

"Spavanje na sofi ili u fotelji sa bebom je jedna od najrizičnijih situacija. Ne samo da postoji rizik od nesreća ili gušenja, već može povećati rizik od SIDS-a do 50 puta", rekao je portparol udruženja "Lullaby Trust", prenosi "Indipendent".

Na ovaj način četvoromesečnog sina izgubio je doktor Sem Hanke iz Kentakija, koji je satima nakon što se probudio shvatio da mališan više ne diše.

Umseto toga savetuje se da ako vam se učini da ćete zaspati, bebu premestite u krevetac. Ako dojite, dobro bi bilo da neko uvek bude pored vas ili da hranite bebu u poziciji u kojoj ste sigurni da nećete zaspati.

Isto tako sugeriše se da se nikako ne spava sa bebom ako neko od roditelja puši, pije alkohol, drogira se ili se oseća umorno.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    7. avgust 2017 | 21:11

    Glupost...za SIDS je odgovoran mutirani gen koji izaziva simptome slicne sleep apnea sto znaci da kada bebac spava dise nedovoljno ...rjesava se CPAP prenosivim aparatom tj vjestackom ventilacijom pluca tj nadoknadom "propustenog udisaja"...tako se odrzava zasicenost krvi tj hemoglobina kiseonikom tj saturacija...kada bebac poraste do trece godine tada se ugradjuje peace maker na dijafragmu i stvar rijesena ..mnogi bebaci, u zavisnosti od stepena mutacije gena ,kada ojacaju nemaju potrebu ni za CPAP ni za ugradnjom peace maker-a...

  • Wien

    7. avgust 2017 | 21:04

    Glupost..za SIDS je odgovoran mutirani gen koji izaziva kod novorodjenceta

  • Ivke

    7. avgust 2017 | 16:47

    Zaspi*

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA