≫ 

Ukoliko se u avionu nalazi bomba - ovo je plan kako da se spasu svi putnici

Nesreće u avio saobraćaju nisu česte, ali se dešavaju

  • 1

Zbog toga što se nikad ne zna šta može da se desi kilometrima iznad zemlje dok letite avionom, posada mora da bude spremna na sve moguće situacije – pa i na one kada je bomba u avionu!

6 stvari koje samo piloti mogu da primete kada sednu u putničko sedište

2015. godine eksplozivna naprava u ruskom avionu koji je poletao iz Šarm El Šeika ubila je 224 ljudi. Kao rezultat toga, avio kompanije došle su na ideju da smisle plan za ovakve situacije.

Foto: Pixabay.com/U avionu postoji posebno mesto za odlaganje eksploziva.

Svaki avion ima određenu lokaciju za koju je proizvođač odlučio da bude najbezbednija u slučaju da se bomba nalazi u avionu. Prema rečima iskusnog pilota, ovo mesto nalazi se kod naudaljenijih vrata kabina.

- Ukoliko se u avionu nađe eksploziv i može da se pomera, biće stavljen na ovo mesto i zatrpan nekim materijalom ili koferima putnika ili stolicama koje će umanjiti efekte eksplozije, rekao je ovaj pilot.

Stvari stavljene preko eksploziva treba da zadrže silu eksplozije usmerenu ka spolja, a ne ka unutrašnjosti aviona. Piloti će takođe smanjiti visinu na kojoj avion leti i tako smanjiti pritisak u kabini, dok naprava neće biti namerno aktivirana.

Foto: Pixabay.com / Piloti moraju da reaguju brzo i da urade sve kako bi zaštitili bezbednost putnika.

- Plan je da se što pre sleti na neku najbližu pistu i da se putnici evakuišu što bezbednije i što brže, dodao je ovaj pilot.

Ministarstvo saobraćaja u Americi, izdalo je nekoliko obaveštenja o tome koje mesto je najbolje za odlaganje eksploziva kada se on na đe u avionu, piše The Sun. To mesto treba da bude udaljeno od svih vitalnih delova aviona koji mogu da budu oštećeni u slučaju eksplozije.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA