SAVET ZA LETNJE VRUĆINE: Otkrivamo šta odmah morate da uradite ako vam dete dehidrira

Tropske temperature teško podnose hronični bolesnici, trudnice, ali i deca, koja su živa, puna energija i ne znaju da se štede i čuvaju kada nastupi pakao

  • 0

Dehidratacija je gubljenje tečnosti putem stolice, povraćanja ili znojenjem, što je karakteristično za letnje mesece.  Ona se kod dece različito manifestuje i zavisi od uzrasta.

Mame, kad je poslednji put vaše dete popilo čašu vode?

Žedan vozač je mnogo opasniji od pijanog! Dehidratacija je jednaka vožnji pod dejstvom alkohola!

Bebe moraju na vreme da se hrane mlekom, dok se nešto starijim, od do tri meseca, može dodavati tečnost u ishrani.

- U prvom trenutku kada nastupi dehidratacija treba rashladiti dete. Mlake kupke, tuširanje i unos tečnosti ukoliko dete ne povraća. Ukoliko povraća, onda ga treba što pre dovesti kod lekara. Kada je loša stolica u pitanju, treba unositi probiotik i dovoljan unos tečnosti. Ukoliko dete povraća i zbog toga stalno gubi tečnost, treba ga dovesti kod lekara kako bi mu intravenski bila nadoknađena tečnost - rekla je Snežana Rsovac, pedijatar na Univerzitetskoj dečjoj klinici "Tiršova".

Foto-ilustracija: Profimedia

Najčešći uzroci dijareje u letnjim mesecima su adeno rotavirusi, a retko salmonela. U tom periodu slabi apetit, pa preskakanje jednog ili dva obroka nije razlog za zabrinutost.

- Ukoliko to traje više dana onda to znači da postoji neki razlog za značajno smanjenje apetita i svakako treba doći kod lekara - dodala je Rsovac.

Što se tiče izlaganja suncu, to su uobičajeni saveti kojih se treba pridržavati. Savetuje se izbegavanje direknog sunčevog zračenja, nošenje lagane odeće, kape ili šešira i korišćenje zaštitniha kreme.

- U ranim jutarnjim i večernjim satima treba provetravati prostorije u kojima deca borave. Osim toga, preporučuje se i rashlađivanje prostorija. Stariju decu potrebno je nadgledati kada se igraju napolju - zaključila je Rsovac.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA