≫ 

Napravljena "plastična" kesa koju je moguće čak i pojesti: 100% biorazgradiva i proizvedena od biljaka

Rastvara se čak i u vodi, pa ako je životinje pojedu neće izazvati nikakvu štetu

  • 1

Jedna kompanija u Indoneziji je napravila "plastičnu" kesu koja je potpuno ekološka, biorazgradiva i toliko neškodljiva da se može čak i pojesti. Kesa je napravljena od tropske biljke kasava (maniok), korenastog povrća koja je glavna namirnica u ishrani mnogih plemena u Africi, Latinskoj Americi i Aziji, ali koja se takođe može koristiti i u proizvodnji.

Lekari u šoku: Internetom se širi bizaran tretman za negu ženskog polnog organa

Kompanija "Avani Eco" sa sedištem na Baliju je napravila kesu za koju kažu da izgleda kao da je od plastike, ali je potpuno razgradiva. Takođe se rastvara i u vodi, pa ako je životinje pojedu, to neće izazvati nikakvu štetu. Kažu da je toliko sigurna da čak i ljudi mogu da je progutaju.

Indonezija je jedan od najvećih zagađivača ekosistema plastikom. Odbačena plastika guši reke i neistražene plaže.

- Naša zemlja se utopila u plastiku. -  kaže Kevin Kumala, glavni direktor kompanije.

Problem sa zagađenjem je postao akutan, pa je čak i napravljena vojska da bi pomogla u čišćenju otpada. Ali, to je uzaludna borba. Pošto očiste otpad, još više ga se pojavljuje.

Plastični otpad je generalni problem širom sveta.

Svake godine najmanje 8 miliona tona plastike pronalazi svoj put u okean, što je ekvivalentno uklanjanju sadržaja jednog kamiona za smeće u okean na svaki minut. Morski život i ptice umiru od jedenja ili upletanja u plastični otpad. Plastika se takođe rastapa u okeanu, postajući dovoljno mala da uđe u lanac hrane.

Da li vam preti infarkt? Proverite odmah, ovaj test daje 90 posto preciznu dijagnozu

Samo 14 procenata plastične ambalaže se sakuplja za reciklažu, dok se većina plastičnih pakovanja koristi samo jednom. Pored toga, 95 procenata vrednosti plastičnog materijala za pakovanje, vrednog između 80 milijardi i 120 milijardi dolara godišnje je izgubljeno za privredu. To je ogroman problem, ali je podstakao mnoge da pokušaju da pronađu rešenje.

Nova "plastična" ekonomija

Nova "plastična" ekonomija, inicijativa Fondacije Elen Mek Artur, okuplja inovatore i proizvođače, da preispita i redizajnira budućnost plastike, počevši od pakovanja. Osnovna ideja je da se linearna ekonomija plastike okrene u kružnu, gde se plastika može ponovo koristiti ili reciklirati.

Jedan od glavnih projekata Fondacije je nova nagrada od 2 miliona dolara. Nagrada je podeljena na dva dela, "The Circular Design Challenge", koji poziva na ideje kako promeniti način pakovanja i dizajn i "Circular Materials Challenge" koji poziva na ideje kako zameniti plastiku drugim materijalima.

Plastični otpad koji je zagušio vodene tokove u Džakarti predstavlja inspiraciju za dizajn materijala koji se nazva "Evovare". Kompanija je dizajnirala rešenje za prehrambenu ambalažu za jednokratnu upotrebu, kao što su kese i obloge za hranu, koje su tako male da ne mogu da završe na plažama, rekama ili okeanu.

Kompanija "Avani Eco" je napravila ambalažu za hranu i kese od materijala baziranog na morbidima koji se mogu rastvoriti u vodi ili jesti. Njima se mogu čak i hraniti biljke, a to je 100% biorazgradivo i sadrži vitamine i minerale, što ga čini prirodnim đubrivom za biljke.

(Telegraf.rs / weforum.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA