Zašto nam opada kosa kad smo na dijeti, i kako da to sprečimo?

Kada prestane proces mršavljenja, kosa samu sebe obnovi

  • 0

Broj na vagi je sve manji i manji, konačno sve dolazi na svoje mesto, a onda primetite da vam kosa sve više i više opada. Ne brinite, to je potpuno normalno. Ken L. Vilijams, specijalista za presađivanje kose kaže kako se po kliničkim beleškama, opadanje kose povezuje sa naglim gubitkom kilaže ili pojačanim stresom.

Zašto šampon uvek pravi belu sapunicu kada peremo kosu?

Bet Varen, dijetetičarka i nutricionista takođe potvrđuje da opadanje kose može biti posledica mršavljenja.

- Sve je u nutrijentima, ljudi često ne unose dovoljno proteina kada gube kilograme pa telo mora da odluči kuda će da pošalje te proteine koje dobije. - kaže Fatima Kodi Stanford, lekar za gojaznost na "Massachusetts General Hospital".

Po receptu naših baka: Obrišite bore, uklonite bubuljice i osvežite kožu

- Kako vaša  kosa nije nužna za vaš opstanak kao bića, ona dobija "ostatke" proteina nakon što je glavnina usmerena prema važnijim organima i delovima tela, što vodi do gubitka kose. -  objašnjava Stanford.

To opadanje kose je samo privremeno

- Kada prestane proces mršavljenja, kosa samu sebe obnovi. Ako želite da izgubite što više kilograma i smanjite opadanje, vodite računa o količini proteina koje unositei ciljajte na preporučeni dnevni unos od 46 grama. - kaže Varen.

Nije loše i da pojačate unos cinka u tokom dijete budući da je to ključni mineral za rast kose (kao i noktiju i zdravlja kože). Tome će pripomoći povrće poput brokolija i spanaća, voće poput avokada i smokve i proteini životinjskog porekla poput jaja i bezmasne junetine. Pomoći će i cink u obliku dodatka ishrani.

(Telegraf.rs / zdravakrava.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA