Patnja prognanih Srba u "Oluji" kroz potresne fotografije: Ovo Hrvatska danas slavi kao pobedu

Najveće stradanje našeg naroda u novijoj istoriji, zvaničan Beograd i Banjaluka juče su, kao i prethodnih godina, obeležili sećanjem na stradale i prognane, dok će Zagreb danas slaviti kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja

Foto: Profimedia

Prošla je četvrtina veka od najvećeg etničkog čišćenja na našim prostorima, posle Drugog svetskog rata, kada je hrvatska vojska započela vojno-policijsku akciju "Oluja" tokom koje je proterano 250.000, a ubijeno više od 1.800 Srba.

Najveće stradanje našeg naroda u novijoj istoriji, zvaničan Beograd i Banjaluka juče su, kao i prethodnih godina, obeležili sećanjem na stradale i prognane, dok će Zagreb danas slaviti kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja.

Sećanje na gotovo 2.000 ubijenih i oko 250.000 prognanih Srba iz Hrvatske, mučne dane traktorskih kolona, Petrovačke ceste, ubijene dece, stradanja i zločina, traju već 25 godina.

Patnju Srba proteranih iz svojih domova pogledajte na priloženim fotografijama:

Vojno-policijska akcija počela je 4. avgusta 1995. u zoru, a tokom naredna tri dana, hrvatske snage ubile su najmanje 1.800 osoba srpske nacionalnosti i proterale 250.000, nakon čega su uspostavile kontrolu na teritorijom tadašnje Republike Srpske Krajine.

Tokom ta tri dana 250.000 ljudi napustilo je svoje domove i spas pokušalo da nađe bežeći ka Srbiji i Republici Srpskoj. Iako su znali da se radi o civilima, hrvatska artiljerija i vojno vazduhoplovstvo vršili su konstantne napade na izbegličku kolonu.

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" je naveo da je prema njihovoj evidenciji, tokom "Oluje" i posle nje poginuo i nestao 1.861 Srbin. Većina poginulih i nestalih bili su civili - 1. 211, a tri četvrtine njih bili su stariji od 60 godina. Među žrtvama se nalazi 548 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina.

Video: Hologram sa imenima nastradalih tokom Oluje

(Telegraf.rs)