• 4

Ovi trikovi će vam pomoći da što brže "odledite" svoj automobil

Skidanje leda brisačima ne samo da nije previše efikasno, već može i da izazove štetu

  • 4

Komad kartona i dve čarape mogu vas spasiti od napornog jutarnjeg čišćenja automobila koje oduzima dosta vremena i živaca. Ako uveče postavite karton na vetrobransko staklo, ono se neće zalediti, a čarape na metlicama brisača sprečiće njihovo smrzavanje i lepljenje na staklo.

Ako već tako nešto niste uradili, čišćenju bi trebalo da pristupite pravilno. Skidanje leda brisačima i prskanjem tečnosti za vetrobran, ne samo da nije previše efikasno već i izaziva štetu.

Ako želite da uključite brisače koji su "zalepljeni" za staklo, može doći do kvara elektromotora ili mehanizma. Struganjem po ledu brisači se oštećuju, pa kasnije tokom brisanja ostavljaju tragove po staklu. Vrata ne bi trebalo otvarati na silu, kako ne biste oštetili gumene kedere oko vrata.

Ako ne očistite sneg sa krova ili haube automobila, postajete velika opasnost za same sebe, ali i za druge učesnike u saobraćaju. Sneg koji spada sa vašeg automobila smetaće drugim vozačima, a vas prilikom kočenja može potpuno da zaslepi zbog čega lako možete da izazovete udes.

Automobil. kola, led, zima, zaleđeni brisači, šofersajbna,

Foto: pixabay.com

Takođe, motoru je tokom zime potrebno duže vreme da postigne radnu temperaturu, pa nemojte odmah da ga "terate" u visoke obrtaje. Dok čistite auto upalite motor, ali nemojte da sedite u njemu i čekate da se zagreje. Motor će mnogo lakše dostići radnu temperaturu dok vozite.

Brave - Ako vaš auto nema sistem daljinskog otključavanja i zaključavanja, jednostavno u otvor brave možete da ušpricate tečnost za podmazivanje.

Napravite tečnost - Ako ne želite da stružete led sa stakla, kod kuće napravite tečnost za odleđivanje stakala koju ćete, zatim, samo posuti po ledu. Pomešajte litar alkohola, decilitar vode i jednu kafenu kašičicu deterdženta za pranje sudova. Takođe možete da pomešati alkohol i vodu u razmeri 2:1.

Brisači - Kako brisače ujutru ne biste pronašli "zalepljene" za vetrobransko staklo, na njih možete nataknuti stare čarape. Osim toga, možete jednostavno da podignete brisače.

Automobil. kola, led, zima, zaleđeni brisači, šofersajbna,

Foto: pixabay.com

Retrovizori - Spoljni retrovizori mogu da se zalede, kao i stakla. Kako ni sa njih ne biste morali da stružete led, jednostavno obmotajte plastičnu kesu oko retrovizora i tako sprečite leđenje, a možete ih i očistiti prethodno navedenom tečnošću.

Karton - Često možete videti da vozači stavljaju karton na stakla tokom zime. Upravo to je odlično rešenje za sprečavanje leđenja. Takođe, možete da koriste i stari peškir. Osim što ćete sebi olakšati posao, smanjujete šanse da oštetite stakla struganjem.

Kartica - Ako se nađete bez nekih od navedenih alternativa, a stakla su vam zaleđena, jednostavno se poslužite bankovnom karticom i ostružite led sa stakla.

Zamagljena stakla - Stakla se zimi često magle, a to najlakše možete da rešite tako što ćete staviti pesak za mačke u staru čarapu i ostaviti je automobilu. Pesak za mačke odlično upija vlagu pa će sprečiti magljenje.

Video: Zaledila vam se vrata ili brava na kolima? Evo trika da ih otključate za sekund!

(Telegraf.rs/24sata)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    Pozoves muza

  • Snooker

    Nemam kola..

  • Discovery

    Samo kofa vrele vode rešava stvar u trenu. Polijete auto i onda na posao busom. 🙂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima