• 0

Da li ćemo u bliskoj budućnosti gume za automobile "štampati" u svojoj garaži?

Gume Uptis sistema su projektovane tako da eliminišu sve rizike izazvane bušenjem klasičnih guma tokom vožnje ili dužom vožnjom sa (polu)izduvanim gumama, plan je da uđu u široku upotrebu 2024. godine

  • 0

Francuska komapnija Michelin, koja već punih 130 godina prozvodi gume za najrazličitija moguća vozila, udružila se sa američkom kompanijom General Motors sa namerom da zajednički razviju novu automobilsku gumu budućnosti.

Svoj projekat su nazvali Uptis (Unique Puncture-Proof Tire System - Jedinstveni sistem guma otpornih na bušenje). U pitanju su "bezvazdušne" gume namenjene putničkim automobilima, nastale postupkom 3D štampe.

Gume Uptis sistema su projektovane tako da eliminišu sve rizike koji mogu biti izazvani bušenjem klasičnih guma tokom vožnje, ili dužom vožnjom sa (polu)izduvanim gumama. Dve kompanije su sebi postavile cilj da Uptis gume postanu "mejnstim", odnosno da uđu u široku upotrebu, 2024. godine.

U razvoju koncepta gume budućnosti dve kompanije se rukovode željom da nova "bezvazdušna" guma bude povezna sa sistemima bezbedne voženje automobila, lako zamenljiva i prilagodljiva, kao i da bude organskog porekla. Takvoj gumi neće biti potrebno redovno održavanje, kao što su provere pritiska vazduha ili oštećenja usled bušenja i trošenja gazeće površine, piše Tech That Matters.

Potreba za ovakvom gumom biljnog porekla, koja će takođe biti biorazgradiva, rezultat je i ogromne količine automobilskih guma koje se odbace šitrom sveta svake godine, odnosno ogromne proizvodnje klasičnih guma za motorna vozila. Prema internom istraživanju, koje je Michelin sproveo u priodu od 2012. do 2015. godine, čovečanstvo na otpad odbaci oko milijardu guma godišnje.

Francuska i američka kompanija trenutno testiraju prototip ovih "3D - odštampanih" guma na električnom Chevrolet-u Bolt, na poligonima GM-a u Mičigenu.

Pitanje da li ćemo i sami moći da ih "štampamo" u svojim garažama ostaje otvoreno...

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima