U kojoj situaciji će vam saobraćajac naplatiti kaznu na licu mesta, a potom je sam uplatiti u pošti?

Vozač, strani državljanin, koji se svojim automobilom kretao brzinom od 61km/h na putu na kome je ograničenje brzine 60km/h, mora je da plati kaznu za prekrišaj...

  • 21
Saobraćajna policija Foto: Marko Jovanović

Da li ste ikada do sada čuli za mogućnost da, ukoliko napravite saobraćajni prekršaj, iznos novca za izdatu kaznu možete da date saobraćajnom policajcu, koji će potom taj novac uplatiti umesto vas. Verovatno ne bismo ni mi da nije jednog posta na Facebook grupi "Veštaci", u kome se našla kazna, napisana državljaninu Crne Gore, zbog prekoračenja ograničenja brzine od samo 1 kilometar na sat!

Vozač koji se svojim automobilom kretao brzinom od 61km/h na putu na kome je ograničenje brzine 60km/h, morao je da plati kaznu u iznosu od 3.000 dinara.

Printscreen: Facebook/Veštaci/igor.obradovic / Facebook/igor.majer

U ovom konkretnom slučaju, zanimljiva je poslednja rečenica koju je policajac napisao na perkršajom nalogu. Iako je praksa naplate saobraćajnih prekršaja na licu mesta odavno obustavljena (već prekršilac izrečeni iznos plaća u pošti ili banci), u ovom slučaju stoji da je "Na osnovu Člana 187. Zakona o prekršajima (ZOP) preuzet novčani iznos od 1.500 dinara."

Iako će ovo mnogima zvučati nelogično, imajući u vidu pomenutu već ustaljenu praksu, ZOP zaista, pod određenim okolnostima, poznaje mogućnost plaćanja kazne policajcu na licu mesta.

U pomenutom 178. članu tog zakona navodi se da ukoliko prekršilac: ne može da dokaže svoj identitet, nema prebivalište, ne živi na adresi na kojoj je prijavljen, ima prebivalište u inostranstvu ili ako odlazi u inostranstvo radi boravka, a kome je izdat prekršajni nalog u radno vreme banke ili pošte, biće naloženo da izrečenu kaznu uplati odmah policajcu koji ju je izdao.

Međutim, ukoliko je takvom licu kazna izdata van radnog vremena banke ili pošte, ili ako je prekršaj učinjen van naseljenog mesta, novčana kazna će mu biti naplaćena na licu mesta, a ovlašćeni službenik će prvog narednog radnog dana u pošti uplatiti novac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    9. oktobar 2020 | 15:16

    Kakva mi to pravila za kazne imamo za 1 kmh da se naplati kazna treba da ih je sramota gde je toleracija na brzinu ako je ogranicenje 50 trebalo bi 55 da bude sta je sa taj pravilnik to je svuda u svetu...

  • Sofronije

    9. oktobar 2020 | 14:29

    90% policajaca kaznu naplacuje na 'licu mesta'.Sreca pa se krecu u rasponu od 1000 do 5000 din

  • Rik

    9. oktobar 2020 | 14:36

    Ovo je glupost. Kako možw da se naplati kazna za jedan kolometar prekoračenja? Ne postoji uređaj koji meri 100%, pa tako ni policijski radar. Ima nešto što se zove merna nesigurnost, to treba mnogo da nauče. Treba da se definiše kolika je merna nesigurnost policijskog radara. Za uređaj sa kojim radim je tri jedinice i on se nosi na etaloniranje u referentnu laboratoriju gde se to definiše. To je to moj narode, ostalo je na sudu i veštacima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA